Pāriet uz galveno saturu

11% Latvijas iedzīvotāju augsto apkures izmaksu dēļ plāno pārcelties uz ārzemēm

 Lielie apkures un elektrības rēķini liek Latvijas iedzīvotājiem apsvērt radikālus lēmumus attiecībā uz dzīvesvietu – piektā daļa no visiem plāno mainīt mājokli un pārcelties uz vietu, kur jāmaksā mazāk. Tostarp 11% izskata iespēju doties dzīvot uz citu valsti, liecina pētījumu centra Norstat Latvija veiktās aptaujas rezultāti.



Kamēr 74% respondentu ir apņēmušies energoresursu krīzi pārciest esošajā īpašumā un atturēties no fundamentālām izmaiņām, 21% aptaujāto pieļauj iespēju samazināt izmaksas, mainot dzīvesvietu. Lielākā daļa no izmaiņu piekritējiem – 11% - apsver pārcelšanos uz ārzemēm. Visvairāk šādu cilvēku ir jauniešu vidū, kā arī ģimenes ar nepilngadīgiem bērniem. Vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem pārziemot siltākā, lētākā vietā plāno 15% respondentu. Līdzīgu risinājumu apdomā arī 23% no visām aptaujātajām trīs bērnu, 13% divu bērnu un 16% viena bērna ģimenēm.

Zīmīgi, ka dārgie rēķini visvairāk biedē tieši rīdziniekus. No galvaspilsētas pārcelšanos uz ārzemēm pieļauj 13% respondentu, kamēr no lauku rajoniem vien 7%. Pie tam vēl 6% pilsētnieku neizslēdz iespēju braukt dzīvot uz laukiem, cerībā, ka tur izdosies samazināt izmaksas. Pārsteidzoši, ka to vēlas darīt lielākoties jauni cilvēki. Vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem šajā virzienā plāno doties pat desmitā daļa aptaujāto. Tikmēr no laukiem uz pilsētu šajos laikos vēlas doties vien 1% no visiem respondentiem.

"Pārcelšanās uz jaunu dzīvesvietu vienmēr ir izaicinoša jo nākas mainīt paradumus, sastapties ar negaidītām situācijām un neparedzētām izmaksām. Tomēr mēs kā banka pilnībā saprotam cilvēku vēlmi domāt ekonomiski, un to arī atbalstām. Pārcelšanās uz mazāku, energoefektīvāku mājokli ir viens no veidiem, kā samazināt pieaugošās energoresursu izmaksas, un šādu tendenci arvien biežāk novērojam mūsu klientu vidū, kuri interesējas par hipotekāro kredītu. Tajā pat laikā vēršam klientu uzmanību, ka ne vienmēr pārcelšanās ir ekonomiski pamatotākais lēmums, jo arī ieguldījumi mājokļa siltināšanā, energoefektivitātes uzlabošanā vai pat esošo kredītsaistību refinansēšana, var dot līdzvērtīgu izmaksu samazinājumu kā pārcelšanās uz mazāku mājokli," pētījumu pasūtījušās bankas Bigbank Latvija vadītājs Edgars Surgofts aicina cilvēkus vispirms izvērtēt iespēju uzlabot pašreizējo dzīvesvietu.

Mājokļu uzlabošana šobrīd ir ļoti aktuāls jautājums. Arī pētījums atklāj, ka 3% Latvijas iedzīvotāju apņēmušies veikt pilnu sava mājokļa renovāciju, lai novērstu siltumzudumus un tādējādi samazinātu apkures rēķinu. Vēl 3% izlēmuši ķerties pie jaunas, energoefektīvas mājas būvēšanas, lai nākamajās desmitgadēs par energoresursu cenu svārstībām būtu jāuztraucas krietni mazāk.


Avots: vs.lv

REKLĀMA
GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!

Šī emuāra populārākās ziņas

Sinoptiķi paziņojuši, kad Latvijā beidzot gaidāms lietus, pat pērkona negaiss

  Šīs nedēļas nogalē daudzviet Latvijā gaidāms lietus, vietām - pērkona lietusgāzes, liecina pašreizējie "Global Forecast System" dati. Prognozes pagaidām ir dažādas un mainīgas, un pastāv iespēja, ka tikai vietām valstī īslaicīgi līs un citviet pastiprināsies sausums. Piektdien īslaicīgs lietus iespējams galvenokārt tikai Kurzemē un Zemgalē, turpmākajās dienās lietus, dažviet stiprs lietus, iespējams arī pārējā valstī. Naktis kļūs siltākas, minimālā gaisa temperatūra pārsvarā nav gaidāma zemāka par +10 grādiem, dažās naktīs tā vietām saglabāsies virs +15 grādiem. Maksimālā gaisa temperatūra dienas laikā būs atkarīga no mākoņu daudzuma, zem lietainām debesīm un arī vietām piekrastē tā var nepārsniegt +20 grādus. Jāņos prognozēta nedaudz mazāka nokrišņu varbūtība un pārsvarā silts laiks, iespējams arī karstums. Avots: vs.lv GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI! REKLĀMA  

Horoskopi — 2. – 8. jūnijs

AUNS    Sekojiet savai pašsajūtai, atturieties no pārmērīgām aktivitātēm, veltiet laiku sev, pārdomājiet dzīvi. Vairāk prieka atradīsiet, pavadot laiku mierā, pie dabas. Vientulību neuztveriet kā kaut ko apgrūtinošu. Nepārspīlējiet, tieciet vaļā no aizspriedumiem, tad uz notiekošo reaģēsiet mierīgāk, apdomīgāk. Esiet piesardzīgi, iesaistoties strīdos par naudu un citiem materiāliem labumiem.   VĒRSIS   Novārtā neatstājiet aktivitātes, kurās varat nodemonstrēt zināšanas, erudīciju vai prezentēt savu veikumu. Sekmīga sadarbība veidosies ar sabiedriskām organizācijām. Skaidri formulējiet uzdevumus, kas jāatrisina tuvākā, kas -- tālākā nākotnē. Lietišķa, pragmatiska pieeja palīdzēs neieslīgt sevis žēlošanā. Nezaudējiet apņēmību arī turpmāk, kad prātā iešaujas kāda spīdoša doma vai rodas iespēja uzrunāt publiku un iegūt kāroto atzinību.  DVĪŅI   Nepadodieties kārdinājumam veidot sacensību ar laikabiedriem. Pārmērīgas godkāres un mantkārības dēļ varat nonākt nepatīkamā situācijā, kad paši va

Sadursmē uz Akmens tilta bojā iet motociklists - VIDEO

  Uz akmens tilta motociklists iet bojā - VIDEO  Reklāma   GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!   IZKLAIDES VIETA - TIKAI PIEAUGUŠAJIEM