Pāriet uz galveno saturu

Turpmāk uz pasākumiem varēs nākt tikai ar poti vai maksas testu

 No 1. augusta pieaugušajiem Covid-19 testus pasākumu apmeklēšanai un dažādu pakalpojumu saņemšanai varēs veikt tikai par maksu, ceturtdien paziņoja Nacionālais veselības dienests.

Ģirts Gertsons (Foto: Šovasar ļoti daudziem bijuši nepieciešami kovida testi, gan lai dotos uz bērnu nometnēm, gan lai varētu strādāt un ceļot. Daudzi arī izmantojuši bezmaksas testa iespēju, lai dotos uz kultūras pasākumiem.)

Savukārt slimības simptomu gadījumā laboratorisko testēšanu tāpat kā līdz šim apmaksās valsts. Ārpus ģimenes ārsta darba laika pacienti ar Covid-19 infekcijai raksturīgiem simptomiem to varēs veikt bez ārsta nosūtījuma. Taču turpmāk pēc šādos gadījumos veikta testa nevarēs izveidot digitālo Covid-19 sertifikātu, kāds nepieciešams, piemēram, lai aizietu uz koncertu, bet iedzīvotājs saņems tikai laboratorijas izrakstu par rezultātu. Šāda kārtība izveidota tāpēc, lai kāds nemānītos, minot iemeslu, kāpēc jāveic tests. Ja nevakcinētam cilvēkam testa iemesls ir doties uz pasākumu, tad par pārbaudi jāmaksā pašam, nevis valstij, “Kurzemes Vārdam” skaidroja Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Nepilngadīgajiem līdz 18 gadu vecumam testus pasākumu apmeklēšanai un pakalpojumu saņemšanai no valsts budžeta līdzekļiem apmaksās līdz 1. septembrim.

Pašlaik nav iespējams pateikt, cik lielai daļai iedzīvotāju, kuri veic testu, tas būs bez maksas arī turpmāk un cik daudziem – par maksu. Centrālā laboratorija Liepājā veic apmēram 100 Covid-19 testu dienā, skaidroja uzņēmuma vadītājas vietniece Linda Raciņa. Līdz šim par maksu lielākoties testējušies cilvēki, kuri gatavojas doties ceļojumā, savukārt ļoti daudzi veikuši bezmaksas testus, lai dotos uz pasākumiem.

“Kurzemes Vārds” novērojis, ka visai aktīvi tiek apmeklēts E. Gulbja laboratorijas Covid-19 siekalu testu nodošanas punkts blakus Peldu ielai 5.

Tur tikko testu nodevusi kāda medicīnas darbiniece, kurai tas nepieciešams, lai varētu strādāt bērnu vasaras nometnē. “Ja tas būs par maksu, tad man tas nebūs iespējams. Tad būs izvēle – vai nu potēties, vai iet no darba prom. Alga ir tik maza, ka to nevar nomaksāt. Pagaidām man nav pārliecības, vai potēšana tiešām pasargās. Ja darbavieta spiedīs, tad droši vien būs tomēr jāpotējas,” viņa pastāsta savas domas anonīmi.

Tādā gadījumā, kā satiktās medicīnas darbinieces minētais, kad tests nepieciešams darbam, vēl pagaidām testi būs bez maksas, bet, iespējams, tas varētu mainīties pēc 1. oktobra, ja Saeima atbalstīs valdību un noteiks obligāto potēšanos atsevišķās nozarēs, skaidro Veselības ministrijas pārstāvis O. Šneiders. “Medicīnas darbiniekam vajadzētu testēties jebkurā gadījumā, lai varētu droši sniegt pakalpojumus ārstniecības iestādē, bērnu nometnē. Skaidrs, ka nepieciešamība pēc vakcinēšanās ir ļoti liela, jo saslimstība aug,” sacīja O. Šneiders, aicinādams ikvienu izvērtēt nepieciešamību vakcinēties, “lai jau līdz augusta beigām atkal nebūtu pilnas slimnīcas ar kovidpacientiem”.

Uzziņai

Digitālā Covid-19 sertifikāta izveide un izmantošana būs iespējama, ja iedzīvotājs ir:

  • ● vakcinējies pret Covid-19;
  • ● pārslimojis Covid-19;
  • ● veicis maksas laboratorisko testēšanu.

Avots: liepajniekiem.lv

REKLĀMA


REKLĀMA


REKLĀMA



Dalies ar šo ziņu

Šī emuāra populārākās ziņas

Sinoptiķi paziņojuši, kad Latvijā beidzot gaidāms lietus, pat pērkona negaiss

  Šīs nedēļas nogalē daudzviet Latvijā gaidāms lietus, vietām - pērkona lietusgāzes, liecina pašreizējie "Global Forecast System" dati. Prognozes pagaidām ir dažādas un mainīgas, un pastāv iespēja, ka tikai vietām valstī īslaicīgi līs un citviet pastiprināsies sausums. Piektdien īslaicīgs lietus iespējams galvenokārt tikai Kurzemē un Zemgalē, turpmākajās dienās lietus, dažviet stiprs lietus, iespējams arī pārējā valstī. Naktis kļūs siltākas, minimālā gaisa temperatūra pārsvarā nav gaidāma zemāka par +10 grādiem, dažās naktīs tā vietām saglabāsies virs +15 grādiem. Maksimālā gaisa temperatūra dienas laikā būs atkarīga no mākoņu daudzuma, zem lietainām debesīm un arī vietām piekrastē tā var nepārsniegt +20 grādus. Jāņos prognozēta nedaudz mazāka nokrišņu varbūtība un pārsvarā silts laiks, iespējams arī karstums. Avots: vs.lv GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI! REKLĀMA  

Horoskopi — 2. – 8. jūnijs

AUNS    Sekojiet savai pašsajūtai, atturieties no pārmērīgām aktivitātēm, veltiet laiku sev, pārdomājiet dzīvi. Vairāk prieka atradīsiet, pavadot laiku mierā, pie dabas. Vientulību neuztveriet kā kaut ko apgrūtinošu. Nepārspīlējiet, tieciet vaļā no aizspriedumiem, tad uz notiekošo reaģēsiet mierīgāk, apdomīgāk. Esiet piesardzīgi, iesaistoties strīdos par naudu un citiem materiāliem labumiem.   VĒRSIS   Novārtā neatstājiet aktivitātes, kurās varat nodemonstrēt zināšanas, erudīciju vai prezentēt savu veikumu. Sekmīga sadarbība veidosies ar sabiedriskām organizācijām. Skaidri formulējiet uzdevumus, kas jāatrisina tuvākā, kas -- tālākā nākotnē. Lietišķa, pragmatiska pieeja palīdzēs neieslīgt sevis žēlošanā. Nezaudējiet apņēmību arī turpmāk, kad prātā iešaujas kāda spīdoša doma vai rodas iespēja uzrunāt publiku un iegūt kāroto atzinību.  DVĪŅI   Nepadodieties kārdinājumam veidot sacensību ar laikabiedriem. Pārmērīgas godkāres un mantkārības dēļ varat nonākt nepatīkamā situācijā, kad paši va

Sadursmē uz Akmens tilta bojā iet motociklists - VIDEO

  Uz akmens tilta motociklists iet bojā - VIDEO  Reklāma   GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!   IZKLAIDES VIETA - TIKAI PIEAUGUŠAJIEM