Pāriet uz galveno saturu

Politiķiem steidzami jāpārskata minimālie ienākumu līmeņi

 Tiesībsargs Juris Jansons aicina valdību pārskatīt minimālo ienākumu līmeņus attiecībā uz garantēto minimālo ienākumu (GMI) un valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, jau sākot ar oktobri, informēja Tiesībsarga birojā.



Tāpat tiesībsargs aicina valdību nodrošināt, ka no nākamā gada janvāra plānotais minimālās pensijas un valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta pieaugums sasniedz iedzīvotājus jau janvārī, nevis maijā, kā ieplānots šobrīd.

Lai mazinātu straujās inflācijas negatīvo ietekmi, Saeima šā gada jūlijā lēma valsts pensiju indeksāciju veikt divus mēnešus agrāk, proti, jau augustā, pensijas palielinot vidēji par 23%. Taču valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs un GMI līmenis, neskatoties uz augsto inflāciju, ir palicis nemainīgs, akcentēja Jansons.

Šo cilvēku minimālā ienākuma līmenis aizvien tiek rēķināts pēc 2018.gada statistikas datiem. Jansons uzsver, ka valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmēju grupā lielākā daļa ir cilvēki ar invaliditāti.

Jau 2020.gada nogalē, kad Saeima un valdība pēc vairākiem Satversmes tiesas spriedumiem minimālo ienākumu jomā veica grozījumus normatīvajos aktos, tiesībsargs norādīja, ka Satversmes tiesas spriedumos ietvertās norādes netiek ieviestas pienācīgi.

"Tas, ka notiek šāda kavēšanās, būtībā ir Satversmes tiesas spriedumu klaja ignorēšana, pat ņirgāšanās," norāda Jansons.

Ņemot vērā būtisko patēriņa cenu pieaugumu, var secināt, ka nedz GMI līmenis (109 eiro pirmajai personai vai vienīgajai personai un 76 eiro pārējām personām mājsaimniecībā), nedz valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs (vidējais pabalsta apmērs 2022.gada jūlijā 163,43 eiro ) nav pietiekams, lai šobrīd segtu pat pārtikas iegādes izdevumus, uzskata Tiesībsarga birojā.

Aprēķinot nepieciešamos izdevumus minimālajam pārtikas grozam saskaņā ar 2021.gada pētījuma, kurā tika aprēķināts dažādu mājsaimniecību relatīvo izdevumu budžets, kas ietver pārtikas groza un nepārtikas izdevumus, datiem, piemērojot cenu pieaugumu 24,3%, pieaugušajiem šobrīd tas būtu 188,69 eiro, senioriem - 176,10 eiro.

Tādējādi var prognozēt, ka arī 2023.gadam plānotais minimālo ienākumu sliekšņa palielinājums (no 109 uz 125 eiro) nebūs pietiekams, lai nodrošinātu personām cilvēka cieņai atbilstošu dzīvi.

Līdz ar to valdībai būtu jāveic korekcijas arī minimālā ienākuma sliekšņu aprēķinā, kas plānots no 2023.gada 1.janvāra, ņemot vērā šā brīža sociālekonomisko situāciju un atbilstoši aktualizējot minimālo ienākumu sliekšņu aprēķinu metodiku, mudina Jansons.

Tāpat tiesībsargs rekomendē nodrošināt, ka valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts un minimālā pensija jaunajā apmērā tiek izmaksāta jau no 2023.gada 1.janvāra, neatliekot to izmaksu uz četriem mēnešiem.

Tiesībsargs jau iepriekš kritizēja, ka likumos tika ierakstīti konkrēti skaitliski lielumi nevis metode, kas nodrošinātu minimālā ienākuma līmeņa pietiekami regulāru un adekvātu pārskatīšanu tādējādi, lai cilvēki ar viszemākajiem ienākumiem spētu izdzīvot, nodrošinot savas pamatvajadzības: vismaz samaksāt par pārtiku, apģērbu, mājokli, veselību un izglītību. Turklāt šāda metode nespēj pietiekami ātri un efektīvi reaģēt uz mainīgiem dzīves apstākļiem, kam pierādījums ir šogad novērotais patēriņa cenu pieaugums.

Tiesībsargs ir lūdzis valdību informēt par šo rekomendāciju ieviešanu līdz 30.septembrim.


Avots: bb.lv
REKLĀMA
GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!

REKLĀMA

Šī emuāra populārākās ziņas

Sinoptiķi paziņojuši, kad Latvijā beidzot gaidāms lietus, pat pērkona negaiss

  Šīs nedēļas nogalē daudzviet Latvijā gaidāms lietus, vietām - pērkona lietusgāzes, liecina pašreizējie "Global Forecast System" dati. Prognozes pagaidām ir dažādas un mainīgas, un pastāv iespēja, ka tikai vietām valstī īslaicīgi līs un citviet pastiprināsies sausums. Piektdien īslaicīgs lietus iespējams galvenokārt tikai Kurzemē un Zemgalē, turpmākajās dienās lietus, dažviet stiprs lietus, iespējams arī pārējā valstī. Naktis kļūs siltākas, minimālā gaisa temperatūra pārsvarā nav gaidāma zemāka par +10 grādiem, dažās naktīs tā vietām saglabāsies virs +15 grādiem. Maksimālā gaisa temperatūra dienas laikā būs atkarīga no mākoņu daudzuma, zem lietainām debesīm un arī vietām piekrastē tā var nepārsniegt +20 grādus. Jāņos prognozēta nedaudz mazāka nokrišņu varbūtība un pārsvarā silts laiks, iespējams arī karstums. Avots: vs.lv GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI! REKLĀMA  

Horoskopi — 2. – 8. jūnijs

AUNS    Sekojiet savai pašsajūtai, atturieties no pārmērīgām aktivitātēm, veltiet laiku sev, pārdomājiet dzīvi. Vairāk prieka atradīsiet, pavadot laiku mierā, pie dabas. Vientulību neuztveriet kā kaut ko apgrūtinošu. Nepārspīlējiet, tieciet vaļā no aizspriedumiem, tad uz notiekošo reaģēsiet mierīgāk, apdomīgāk. Esiet piesardzīgi, iesaistoties strīdos par naudu un citiem materiāliem labumiem.   VĒRSIS   Novārtā neatstājiet aktivitātes, kurās varat nodemonstrēt zināšanas, erudīciju vai prezentēt savu veikumu. Sekmīga sadarbība veidosies ar sabiedriskām organizācijām. Skaidri formulējiet uzdevumus, kas jāatrisina tuvākā, kas -- tālākā nākotnē. Lietišķa, pragmatiska pieeja palīdzēs neieslīgt sevis žēlošanā. Nezaudējiet apņēmību arī turpmāk, kad prātā iešaujas kāda spīdoša doma vai rodas iespēja uzrunāt publiku un iegūt kāroto atzinību.  DVĪŅI   Nepadodieties kārdinājumam veidot sacensību ar laikabiedriem. Pārmērīgas godkāres un mantkārības dēļ varat nonākt nepatīkamā situācijā, kad paši va

Sadursmē uz Akmens tilta bojā iet motociklists - VIDEO

  Uz akmens tilta motociklists iet bojā - VIDEO  Reklāma   GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!   IZKLAIDES VIETA - TIKAI PIEAUGUŠAJIEM