Pāriet uz galveno saturu

Plānotais valsts atbalsts energoresursu cenu kāpumā nebūs pietiekams - opozīcija

 Plānotais valsts atbalsts energoresursu cenu kāpumā nebūs pietiekams, aģentūrai LETA pauda Saeimas opozīcijā esošās "Saskaņas" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) līderi.



"Saskaņas" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs uzskata, ka valsts plānotais atbalsts iedzīvotājiem un uzņēmējiem energoresursu cenu kāpuma apstākļos būs absolūti nepietiekams.

Politiķis asi kritizēja obligātās iepirkumu komponentes (OIK) neatcelšanu jau agrāk, minot, ka līdz 2040.gadam "šīs valdības izredzētajiem tiks kompensēta elektrības ražošana no visu mūsu kabatām". Atceltas tikšot vecās licences, kuras, kā pauda Urbanovičs, "savu krējumu jau sen ir nosmēlušas", taču pēdējo gadu laikā ir izdotas jaunas licences, par kurām sabiedrība turpinās maksāt, atzīmēja parlamentārietis.

Valdības rīcību atbalsta piešķiršanas jautājumos Urbanovičs nosauca par histērisku, impulsīvu un pretrunīgu. Viņaprāt, valdībai nav stingras nostājas gāzes glabātavu un tirgotāju, kā arī elektrības tirgotāju un pārvadātāju uzņēmumu kontrolē. "Ja mainītos vara, vajadzētu tajos visos failos un atvilktnēs paskatīties, kas tie ir par iemesliem, ka visnotaļ viedie un gudrie ministrijās sēdošie ļauži un politiķi valdībā rīkojas tik neadekvāti," sacīja politiķis.

"Tas, kas ir šobrīd ir pieņemts un apstiprināts, tas ir viennozīmīgi par maz, jo liela daļa no sabiedrības to atbalstu nesaņems un nesajutīs, ņemot vērā to, ka 63% Latvijas iedzīvotāju nav bijuši nekādi algas pielikumi," līdzīgu nostāju pauda ZZS priekšsēdētājs Uldis Augulis. Valdībai šobrīd ir aktīvi jāstrādā, lai iedzīvotāji varētu normāli sagaidīt ziemu un samaksāt, kā arī, lai pašvaldībām nebūtu milzīgs finansiālais slogs, uzskata politiķis.

ZZS ieskatā, lai atbalstītu iedzīvotājus, būtu nepieciešams piešķirt vienreizēju 200 eiro atbalstu pensionāriem, kā arī pārskatīt akcīzes nodokli un pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Kā ziņots, energoietilpīgajiem uzņēmumiem varētu kompensēt 30% no dabasgāzes vai elektroenerģijas attiecināmajām izmaksām, tomēr kopējais atbalsts nevarēs pārsniegt divus miljonus eiro, paredz Ekonomikas ministrijas izstrādātie noteikumi par atbalstu energoietilpīgiem komersantiem.

Savukārt siltumapgādes un apkures nodrošinājuma izmaksu segšanā mājsaimniecībām risinājums ir horizontāls atbalsts mājsaimniecībām ar siltumapgādi un apkuri saistīto izmaksu pieauguma daļējai segšanai no valsts budžeta līdzekļiem, un tas paredz sešus atbalsta veidu virzienus - centralizētā siltumapgāde, dabasgāze, ko izmanto apkurei, elektroenerģija, ko izmanto apkurei, kā arī koksnes granulas, koksnes briketes un malka.

Tirgotāju elektroenerģijas piedāvājumos mājsaimniecībām jau pašreizējā elektroenerģija cena pārsniedz 0,1 eiro par kilovatstundu (eiro/KWh). Aplēses liecina, ka šī tendence apkures sezonā, visticamāk, pieaugs. Tāpēc noteikti elektroenerģijas cenas griesti, virs kuriem mājsaimniecībām tiktu 50% apmērā kompensētas izmaksas par elektroenerģiju - 0,16 eiro/KWh, proti, valsts kompensē 50% no elektroenerģijas cenas, kas pārsniedz 0,16 eiro/KWh, bet kompensācijas elektroenerģijas cena nepārsniedz 0,1 eiro/KWh.

Energoresursu cenu kāpuma pārvarēšanai specifiski atbalsta pasākumi tiks piemēroti maznodrošinātajiem iedzīvotājiem un atsevišķām sociālajām grupām - senioriem, personām ar invaliditāti, kā arī apgādnieku zaudējušām personām, piektdien preses konferencē informēja Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Elīna Celmiņa.


Avots: bb.lv
REKLĀMA
GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!

REKLĀMA

      REVOLUT karte LATVIJĀ - BEZ MAKSAS!


Šī emuāra populārākās ziņas

Sinoptiķi paziņojuši, kad Latvijā beidzot gaidāms lietus, pat pērkona negaiss

  Šīs nedēļas nogalē daudzviet Latvijā gaidāms lietus, vietām - pērkona lietusgāzes, liecina pašreizējie "Global Forecast System" dati. Prognozes pagaidām ir dažādas un mainīgas, un pastāv iespēja, ka tikai vietām valstī īslaicīgi līs un citviet pastiprināsies sausums. Piektdien īslaicīgs lietus iespējams galvenokārt tikai Kurzemē un Zemgalē, turpmākajās dienās lietus, dažviet stiprs lietus, iespējams arī pārējā valstī. Naktis kļūs siltākas, minimālā gaisa temperatūra pārsvarā nav gaidāma zemāka par +10 grādiem, dažās naktīs tā vietām saglabāsies virs +15 grādiem. Maksimālā gaisa temperatūra dienas laikā būs atkarīga no mākoņu daudzuma, zem lietainām debesīm un arī vietām piekrastē tā var nepārsniegt +20 grādus. Jāņos prognozēta nedaudz mazāka nokrišņu varbūtība un pārsvarā silts laiks, iespējams arī karstums. Avots: vs.lv GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI! REKLĀMA  

Horoskopi — 2. – 8. jūnijs

AUNS    Sekojiet savai pašsajūtai, atturieties no pārmērīgām aktivitātēm, veltiet laiku sev, pārdomājiet dzīvi. Vairāk prieka atradīsiet, pavadot laiku mierā, pie dabas. Vientulību neuztveriet kā kaut ko apgrūtinošu. Nepārspīlējiet, tieciet vaļā no aizspriedumiem, tad uz notiekošo reaģēsiet mierīgāk, apdomīgāk. Esiet piesardzīgi, iesaistoties strīdos par naudu un citiem materiāliem labumiem.   VĒRSIS   Novārtā neatstājiet aktivitātes, kurās varat nodemonstrēt zināšanas, erudīciju vai prezentēt savu veikumu. Sekmīga sadarbība veidosies ar sabiedriskām organizācijām. Skaidri formulējiet uzdevumus, kas jāatrisina tuvākā, kas -- tālākā nākotnē. Lietišķa, pragmatiska pieeja palīdzēs neieslīgt sevis žēlošanā. Nezaudējiet apņēmību arī turpmāk, kad prātā iešaujas kāda spīdoša doma vai rodas iespēja uzrunāt publiku un iegūt kāroto atzinību.  DVĪŅI   Nepadodieties kārdinājumam veidot sacensību ar laikabiedriem. Pārmērīgas godkāres un mantkārības dēļ varat nonākt nepatīkamā situācijā, kad paši va

Sadursmē uz Akmens tilta bojā iet motociklists - VIDEO

  Uz akmens tilta motociklists iet bojā - VIDEO  Reklāma   GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!   IZKLAIDES VIETA - TIKAI PIEAUGUŠAJIEM