Pāriet uz galveno saturu

Sports var būt labs iemesls smēķēšanas atmešanai

 Sports un smēķēšana ir nesavienojami pretmeti. Smēķētāji parasti nesporto vai arī ar laiku izbeidz sportiskās aktivitātes veselības pasliktināšanās dēļ. Tomēr sports var būt labs iemesls tam, lai cilvēks vispār nekad nesāktu domāt par cigaretēm vai arī smēķēšanu pēc iespējas ātrāk atmestu.



Kāpēc sports nav savienojams ar smēķēšanu?

Atbilde ir gaužām vienkārša – lai sportā gūtu labus rezultātus, ir jābūt labā fiziskā formā, ir labi jāfunkcionē gan sirdij, gan plaušām. Savukārt cigarešu smēķēšana nogalina gan sirdi, gan plaušas. Ikviena izsmēķēta cigarete samazina iespējas gūt labus rezultātus sportā. Tāpēc parasti sportisti no šī kaitīgā ieraduma atsakās pēc būtības. Savukārt tiem, kuri nespēj atmest, ir jārēķinās, ka viņu rezultāti būs sliktāki, bet traumu iespējamība palielināsies.

Smēķēšana palielina traumu skaitu

Lai sportā sasniegtu maksimāli labu rezultātu, ir jārēķinās ar paaugstinātu fizisko slodzi. Sportista smadzenēm, sirdij, plaušām un muskuļiem nepieciešamas ar skābekli bagātas asinis. Savukārt cigarešu dūmos esošais oglekļa monoksīds (CO) rada skābekļa iztrūkumu asinīs. Oglekļa monoksīds ir arī galvenais smēķētāju sirds un asinsvadu slimību cēlonis. Tāpat smēķēšana izraisa arī artēriju sašaurināšanos. Organisms izjūt skābekļa badu un daudz ātrāk nogurst. Smēķētāja muskuļi un sirds pieprasa vairāk skābekļa, bet plaušas to nespēj nodrošināt. Sportojošiem smēķētājiem biežāk trūkst elpas un ir augstāks asinsspiediens. Viņiem ir daudz grūtāk atjaunoties pēc fiziskām aktivitātēm. Smēķējošs sportists ir mazāk sagatavots slodzēm, un viņa organisms ir pakļauts lielākam stresam, kas noved pie nepareiziem lēmumiem un lielāka traumu skaita. Jārēķinās, ka smēķētājiem traumas dzīst lēnāk, un tāpēc viņu atkopšanās periods ieilgst. Pie tam smēķētājiem pastāv daudz lielāks risks, ka smagas traumas var neizdoties pilnībā izārstēt.

Smēķētāji ātrāk sasniedz savu spēku robežu, viņi nespēj skriet tik tālu un tik ātri kā nesmēķētāji. Smēķētāji kopumā negūst tik lielu labumu no fiziskām aktivitātēm kā nesmēķētāji, tostarp viņiem lēnāk aug arī muskuļu masa.

Pastāvīgi gūstot traumas, pastāv arī risks, ka sportists visai ātri no aktīva dzīvesveida cienītāja var pārtapt mazkustīga dzīvesveida piekopējā, kuram jau ir grūti uzkāpt pa kāpnēm un ātri iestājas aizdusa.

Smēķēšana jāatmet pēc iespējas ātrāk

Jārēķinās, ka smēķēšana ir drauds visai sportista imunitātei, jo cigarešu dūmos ir aptuveni 7000 ķīmisko vielu, tostarp arī darva, benzopirēns, tvana gāze, arsēns, kadmijs, ūdeņraža cianīds un svins. Pie tam vairāk nekā 70 no tām ir kancerogēnas, kas līdzās sirdslēkmēm, insultam, plaušu un smaganu slimībām var izraisīt arī vēzi.

Labā ziņa gan ir tā, ka, atmetot smēķēšanu organisms spēj visai strauji atjaunoties. Tostarp tieši fiziskās aktivitātes un dažādu jaunu sporta veidu izmēģināšana var kļūt par stimulu smēķēšanas atmešanai.

Vislabākā izvēle ir nepievērsties cigaretēm un nemaz nesākt smēķēt. Tomēr, ja atkarība ir iestājusies, jārēķinās, ka atmešanas process var nebūt vienkāršs. Katram tas var būt savādāks un ne katram pēc pirmā atmešanas mēģinājuma izdodas noturēties pretī kārdinājumam. Vairākums smēķētāju atmest mēģina vairākas reizes, bet pirmo mēģinājumu neizdošanās nekādā ziņā nenozīmē, ka pilnīgi visi mēģinājumi būs nolemti neveiksmei. Katram var būt sava labākā metode, kā atmest smēķēšanu. Viens var atmest ar pirmo piegājienu, citam būs nepieciešams kāds zīmīgs dzīves notikums, piemēram, bērna piedzimšana. Vēl citam kā atbalsts pakāpeniskai atmešanai var kļūt dažādi palīglīdzekļi, kā, piemēram, nikotīnu saturošas košļājamās gumijas un plāksteri, vai arī citas veselībai mazāk bīstamas alternatīvas.


Avots: liepajniekiem.lv
REKLĀMA
GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!

REKLĀMA

Šī emuāra populārākās ziņas

Sinoptiķi paziņojuši, kad Latvijā beidzot gaidāms lietus, pat pērkona negaiss

  Šīs nedēļas nogalē daudzviet Latvijā gaidāms lietus, vietām - pērkona lietusgāzes, liecina pašreizējie "Global Forecast System" dati. Prognozes pagaidām ir dažādas un mainīgas, un pastāv iespēja, ka tikai vietām valstī īslaicīgi līs un citviet pastiprināsies sausums. Piektdien īslaicīgs lietus iespējams galvenokārt tikai Kurzemē un Zemgalē, turpmākajās dienās lietus, dažviet stiprs lietus, iespējams arī pārējā valstī. Naktis kļūs siltākas, minimālā gaisa temperatūra pārsvarā nav gaidāma zemāka par +10 grādiem, dažās naktīs tā vietām saglabāsies virs +15 grādiem. Maksimālā gaisa temperatūra dienas laikā būs atkarīga no mākoņu daudzuma, zem lietainām debesīm un arī vietām piekrastē tā var nepārsniegt +20 grādus. Jāņos prognozēta nedaudz mazāka nokrišņu varbūtība un pārsvarā silts laiks, iespējams arī karstums. Avots: vs.lv GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI! REKLĀMA  

Horoskopi — 2. – 8. jūnijs

AUNS    Sekojiet savai pašsajūtai, atturieties no pārmērīgām aktivitātēm, veltiet laiku sev, pārdomājiet dzīvi. Vairāk prieka atradīsiet, pavadot laiku mierā, pie dabas. Vientulību neuztveriet kā kaut ko apgrūtinošu. Nepārspīlējiet, tieciet vaļā no aizspriedumiem, tad uz notiekošo reaģēsiet mierīgāk, apdomīgāk. Esiet piesardzīgi, iesaistoties strīdos par naudu un citiem materiāliem labumiem.   VĒRSIS   Novārtā neatstājiet aktivitātes, kurās varat nodemonstrēt zināšanas, erudīciju vai prezentēt savu veikumu. Sekmīga sadarbība veidosies ar sabiedriskām organizācijām. Skaidri formulējiet uzdevumus, kas jāatrisina tuvākā, kas -- tālākā nākotnē. Lietišķa, pragmatiska pieeja palīdzēs neieslīgt sevis žēlošanā. Nezaudējiet apņēmību arī turpmāk, kad prātā iešaujas kāda spīdoša doma vai rodas iespēja uzrunāt publiku un iegūt kāroto atzinību.  DVĪŅI   Nepadodieties kārdinājumam veidot sacensību ar laikabiedriem. Pārmērīgas godkāres un mantkārības dēļ varat nonākt nepatīkamā situācijā, kad paši va

Ceļā no Jēkabpils uz Rīgu pazudušais atrasts miris automašīnā pie karjera

Bezvēsts prombūtnē bijušais vīrietis, kurš pazuda ceļā no Jēkabpils uz Rīgu, atrasts miris. Par 1989.gadā dzimušā vīrieša pazušanu Zemgales reģiona pārvaldes Austrumzemgales iecirkņa amatpersonas ziņoja 19.jūlijā. Vīrietis šī gada 15. jūlijā pulksten 20.30 izbrauca no Jēkabpils virzienā uz Rīgu gaiši zilas krāsas automašīnā “Volkswagen” ar Norvēģijas valsts reģistrācijas numurzīmi. Kopš tā brīža viņa atrašanās vieta vairs nebija zināma. 20.jūlija pievakarē Valsts policija informēja, ka bezvēsts prombūtnē bijušais vīrietis atrasts. Tiesa, nekāda detalizētāka informācija par vīrieša atrašanu netika minēta. Savukārt Jēkabpils radio, atsaucoties uz policiju, vēsta, ka iepriekš meklēšanā izsludinātais vīrietis atrasts miris. 20.jūlijā pulksten 15.34 Aizkraukles novadā, Klintaines pagastā pie Klintaines karjera atrasta automašīna, kuras salonā atradās iepriekš meklēšanā izsludinātais 1989. gadā dzimušais vīrietis bez dzīvības pazīmēm. To apstiprinājusi Valsts policijas Sabiedrisko attiecību