Pāriet uz galveno saturu

Kā stādīt tomātu stādus?



Neapkurināmās siltumnīcās tomātus izstāda, kad vairs nav gaidāmas aukstas naktis- stipras salnas, un augsnes temperatūra 7 – 10 cm dziļumā ir +10 – 12°C ne tikai dienā, bet arī naktī.
Siltumnīcā izstāda dēstus, vēlams, nepāraugušus. Ideāls stāds ir tāds, kuram ir vismaz viens ziedpumpurs, saknītes – baltas. Jāskatās, lai saknītes nav iepuvušas (nav brūnas) – lai saknītes nespraucas ārā pa podiņa caurumiem. Tik pat svarīgi ir skatīties, lai uz dēstiem nebūtu melni plankumi, kas var liecināt par tomātu stādu infekciju vai saules apdegumu. Labākie tomātu stādi ir ar 7 – 8 lapām, 8 – 10 mm resnu stublāju, 30 – 40 cm augsti.
Stādīšanas laikā, izņemot tomātu stādu, ārā no dēstu podiņa, tomātu saknes cenšas aiztikt pēc iespējas mazāk, lai netraumētu.
Stādot siltumnīcā optimālais tomātu dēstu stādīšanas attālums ir ne mazāk kā 70 cm. Stādot 50 cm attālumā, tomātiem bieži vien ir par šauru- tas ir – tomāti ir sastādīti par ciešu- mazāk vējo – kas ir iemesls straujākai slimību un kaitēkļu izplatībai. Gadījumā, ja tomātu stādi iestādīti ar 50 cm attālumā viens no otra, ieteicams audzēt tikai uz viena dzinuma. Svarīgi arī neiestādīt tomātus pārāk tuvu siltumnīcas sienām – attālumam jābūt vismaz 30 cm. Lielaugļu indeterminantos tomātus stāda ar aprēķinu 2,2 – 2,5 augi uz 1 kvadrātmetru, tomātu šķirnes ar 140 – 160 g smagiem augļiem 2,4 – 2,8 augi uz 1 kvadrātmetru, sīkaugļu šķirnes 2,8 – 3, 5 augi uz kvadrātmetru.


Kā tomātu stādus stādīt?


Cik dziļi stādīt tomātu stādus un vai tomātu stādi jāstāda guļus?
Tomātu dēstu stādīšanas dziļuma noteicošais faktors ir pirmais ķekars. Galvenais nosacījums- tas nedrīkst gult uz zemes, taču tas nedrīkst būt arī pārāk augstu, jo kur gan būs septītais ķekars vasaras beigās? Maksimālais attālums no saknes apakšējās daļas līdz augsnes virskārtai jābūt 25 – 30 cm.
Nereti tiek sacīts, ka tomātu dēsti jāstāda guļus, it īpaši, ja tie ir pārauguši. Šādi iestādītiem tomātiem visā stublāja garumā veidojas sekundārās saknes, kas ir iemesls tam, ka tiek pazaudēts pirmais ziedķekars, aizkavējas galotnes augšana un auga attīstība. Nereti arī pirmie augļi veidojas ļoti zemu un bieži vien inficējas ar puvi.
Gan pareizi augušus, gan pāraugušus tomātu dēstus vislabāk stādīt tādā pat dziļumā kā tie ir auguši podiņos. Īpaši jāuzmanās ar dīgļlapu traumēšanu- ja tās tiek noplēstas, bojājuma vietā var iekļūt infekcija un sakņu kakliņa vietā mēdz veidoties puve.
 


Tomātu stādīšanas ZELTA KOMPLEKTS

Ja tomātus paredzēts stādīt tai pašā augsnē, kur iepriekšējā gadā, apmēram 10 – 14 dienas pirms dēstu izstādīšanas augsni vajadzētu apstrādāt ar Perlka  (40 – 50 g uz 1 m2). Perlku iestrādā 8 – 10 cm augsnes virskārtā. Augsnei jābūt mitrai. Mēslojuma lietošana bagātina augsni ar slāpekli un kalciju, kas augiem būs pieejams pakāpeniski 6 – 8 nedēļu laikā pēc mēslojuma iestrādes augsnē. Perlka veic arī augsnes dezinfekciju pret dīgstošām nezālēm, kaitēkļiem, gliemežiem, infekcijām.
Tomātu dēstus stāda tikpat dziļi kā tie auguši dēstu podiņā. Pirms stādīšanas salaista gan stādīšanas bedrīti, gan stādus, lai mazāk traumētu tomātu stādu saknes.

REKLĀMA

GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!

REKLĀMA

Šī emuāra populārākās ziņas

Sinoptiķi paziņojuši, kad Latvijā beidzot gaidāms lietus, pat pērkona negaiss

  Šīs nedēļas nogalē daudzviet Latvijā gaidāms lietus, vietām - pērkona lietusgāzes, liecina pašreizējie "Global Forecast System" dati. Prognozes pagaidām ir dažādas un mainīgas, un pastāv iespēja, ka tikai vietām valstī īslaicīgi līs un citviet pastiprināsies sausums. Piektdien īslaicīgs lietus iespējams galvenokārt tikai Kurzemē un Zemgalē, turpmākajās dienās lietus, dažviet stiprs lietus, iespējams arī pārējā valstī. Naktis kļūs siltākas, minimālā gaisa temperatūra pārsvarā nav gaidāma zemāka par +10 grādiem, dažās naktīs tā vietām saglabāsies virs +15 grādiem. Maksimālā gaisa temperatūra dienas laikā būs atkarīga no mākoņu daudzuma, zem lietainām debesīm un arī vietām piekrastē tā var nepārsniegt +20 grādus. Jāņos prognozēta nedaudz mazāka nokrišņu varbūtība un pārsvarā silts laiks, iespējams arī karstums. Avots: vs.lv GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI! REKLĀMA  

Horoskopi — 2. – 8. jūnijs

AUNS    Sekojiet savai pašsajūtai, atturieties no pārmērīgām aktivitātēm, veltiet laiku sev, pārdomājiet dzīvi. Vairāk prieka atradīsiet, pavadot laiku mierā, pie dabas. Vientulību neuztveriet kā kaut ko apgrūtinošu. Nepārspīlējiet, tieciet vaļā no aizspriedumiem, tad uz notiekošo reaģēsiet mierīgāk, apdomīgāk. Esiet piesardzīgi, iesaistoties strīdos par naudu un citiem materiāliem labumiem.   VĒRSIS   Novārtā neatstājiet aktivitātes, kurās varat nodemonstrēt zināšanas, erudīciju vai prezentēt savu veikumu. Sekmīga sadarbība veidosies ar sabiedriskām organizācijām. Skaidri formulējiet uzdevumus, kas jāatrisina tuvākā, kas -- tālākā nākotnē. Lietišķa, pragmatiska pieeja palīdzēs neieslīgt sevis žēlošanā. Nezaudējiet apņēmību arī turpmāk, kad prātā iešaujas kāda spīdoša doma vai rodas iespēja uzrunāt publiku un iegūt kāroto atzinību.  DVĪŅI   Nepadodieties kārdinājumam veidot sacensību ar laikabiedriem. Pārmērīgas godkāres un mantkārības dēļ varat nonākt nepatīkamā situācijā, kad paši va

Sadursmē uz Akmens tilta bojā iet motociklists - VIDEO

  Uz akmens tilta motociklists iet bojā - VIDEO  Reklāma   GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!   IZKLAIDES VIETA - TIKAI PIEAUGUŠAJIEM