Pāriet uz galveno saturu

Dombrava: Nevajag vilcināties ar Uzvaras parkā esošā objekta demontāžu

 Nevajag vilcināties un jāiet strauji uz priekšu ar Uzvaras parkā esošā objekta pilnīgu vai daļēju demontāžu, sacīja Nacionālās apvienības (NA) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava.



"Ja Tieslietu ministrija (TM) saka, ka ir atradusi tiesisko risinājumu Uzvaras laukumā esošā objekta nojaukšanai, tad ar to nevajag kavēties. Svarīgi būtu novērst atšķirīgo interpretāciju, kura pastāv starp TM un Ārlietu ministriju (ĀM), lai Ministru kabinets būtu vienots šajos jautājumos," pauž Dombrava.

Vaicāts par to, vai NA atbalstītu kādu no četriem TM risinājuma variantiem, politiķis skaidroja, ka sākumā no TM sagaidītu nedaudz izvērstāku dokumentu par to, kā nonākt pie pieminekļa demontāžas jebkādā no veidiem.

Ja TM pauž, ka Uzvaras parkā esošais piemineklis nav ar Krieviju slēgtā līguma sastāvdaļa, tad ministrijai šajā jautājumā jāizveido vienota pozīcija kopā ar ĀM, jo citādi būtu īpatnēja situācija, ka līgumu valdībā "viens skaidro tā, cits citādāk", norāda NA frakcijas priekšsēdētāja vietnieks.

Skaidrs, ka Krievija ir pārkāpusi savas saistības Latvijas piemiņas vietu Krievijā apkošanā, tajā skaitā, ir bijuši gadījumi, ka tās nav koptas, kā arī ir nojauktas kādas no Latvijas piemiņas vietām, atzīmē Saeimas deputāts. Tāpēc būtu pietiekams pamats virzīties uz priekšu, tomēr reizē ĀM līdz šim skaidrojuši, ka, neskatoties uz Krievijas pārkāpumiem, Latvija kā demokrātiska valsts ievēro starptautiskās saistības.

Rodas iespaids, ka ĀM savā nostājā pārcenšas, jo nav jāmēģina ievērot visas atsevišķās normas attiecībā uz Krievijas propagandas objektu, ja šī valsts pašlaik veic kara noziegumus un genocīdu pret Ukrainas iedzīvotājiem, uzskata politiķis.

Dombrava norāda, ka TM būtu jāsagatavo likumprojekts vai valdības lēmums, uz kā pamata varētu īstenot demontāžu. Politiķis vērsa uzmanību, ka nedz līgumos, nedz kadastra sistēmā nav skaidri noteikts, kas ir piemineklis, - tas, piemēram, ļautu nojaukt 99% no tā, saglabājot vien kādu nelielu betona gabaliņu.

Vaicāts par iespēju pieminekli kaut kur pārvietot, NA frakcijas priekšsēdētāja vietnieks norādīja, ka pieminekļa betona konstrukcijas ir jānojauc, savukārt metāla skulptūras, piemēram, var piedāvāt aizsūtīšanai uz Krieviju.

Attiecībā uz termiņu, Dombrava uzskata, ka pēc lēmuma pieņemšanas pieminekli varot demontēt jau nākamajā dienā.

Kā ziņots, TM piedāvā četrus risinājumus, kā aizvākt padomju armijai veltīto pieminekli no Uzvaras parka Rīgā, Latvijas Radio pastāstīja TM parlamentārais sekretārs, tieslietu ministra Jāņa Bordāna (K) padomnieks Andris Vītols.

Pēc politiķu dotā uzdevuma piedāvāt risinājumus Uzvaras parkā esošā pieminekļa jautājumā TM pārstāvji secinājuši, ka sabiedrības lielākajai daļai šis piemineklis nav pieņemams, tas faktiski šķeļ sabiedrību un attiecīgi valstij esot pienākums rīkoties.

Pēc Vītola stāstītā, TM piedāvā četrus rīcības variantus. Pirmkārt, ministrija piedāvā pārbaudīt, vai Krievijas puse nav pārkāpusi savas saistības un apkopjot 110 Latvijas piemiņas vietas Krievijā. Ja Krievija tās nekopj un tātad neievēro vienošanos, tad tā varētu nebūt saistoša arī Latvijai, vērtē TM. Otrs risinājuma variants paredz izbeigt vienošanos, jo iestājies karš, kurā piedalās viena no līgumslēdzējpusēm - Krievija.

Trešajā variantā TM piedāvā vērtēt, kā interpretēt Latvijas un Krievijas 1994.gada vienošanās 13.pantu, proti, vai piemineklis vispār atrodas šī panta tvērumā. Latvijas Ārlietu ministrija līdz šim uzsvērusi, ka šis pants attiecas uz pieminekli, savukārt TM "nesteigtos piekrist" šādam skatījumam, izteicās Vītols. Savukārt ceturtais TM piedāvātais virziens ir domāt par pieminekļa pārvietošanu Latvijas ietvaros.

Tālāk tā būs jau politiķu izšķiršanās, kā pieminekļa jautājumā rīkoties, sacīja Vītols.

Kā ziņots, līdz ar Krievijas sākto karu pret Ukrainu Latvijā aktualizēts jautājums, vai Latvijā ir vieta padomju armijai veltītajam piemineklim Uzvaras parkā. Saeimas Ārlietu komisijā tika panākta vienošanās, ka TM strādās pie iespējamajiem risinājumiem. 30.martā komisijas sēdē ĀM pārstāvji skaidroja, ka Latvijas saistības attiecībā uz pieminekli ir iekļautas vienā no četru līgumu pakotnes, kura arī noteica Krievijas armijas izvešanu no Latvijas 1994.gadā.

Tikmēr pieminekļu komplekss Uzvaras parkā atzīts par nedrošu, tādēļ pašvaldība to ir iežogojusi.


Avots: bb.lv
REKLĀMA
GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!

REKLĀMA

Šī emuāra populārākās ziņas

Sinoptiķi paziņojuši, kad Latvijā beidzot gaidāms lietus, pat pērkona negaiss

  Šīs nedēļas nogalē daudzviet Latvijā gaidāms lietus, vietām - pērkona lietusgāzes, liecina pašreizējie "Global Forecast System" dati. Prognozes pagaidām ir dažādas un mainīgas, un pastāv iespēja, ka tikai vietām valstī īslaicīgi līs un citviet pastiprināsies sausums. Piektdien īslaicīgs lietus iespējams galvenokārt tikai Kurzemē un Zemgalē, turpmākajās dienās lietus, dažviet stiprs lietus, iespējams arī pārējā valstī. Naktis kļūs siltākas, minimālā gaisa temperatūra pārsvarā nav gaidāma zemāka par +10 grādiem, dažās naktīs tā vietām saglabāsies virs +15 grādiem. Maksimālā gaisa temperatūra dienas laikā būs atkarīga no mākoņu daudzuma, zem lietainām debesīm un arī vietām piekrastē tā var nepārsniegt +20 grādus. Jāņos prognozēta nedaudz mazāka nokrišņu varbūtība un pārsvarā silts laiks, iespējams arī karstums. Avots: vs.lv GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI! REKLĀMA  

Horoskopi — 2. – 8. jūnijs

AUNS    Sekojiet savai pašsajūtai, atturieties no pārmērīgām aktivitātēm, veltiet laiku sev, pārdomājiet dzīvi. Vairāk prieka atradīsiet, pavadot laiku mierā, pie dabas. Vientulību neuztveriet kā kaut ko apgrūtinošu. Nepārspīlējiet, tieciet vaļā no aizspriedumiem, tad uz notiekošo reaģēsiet mierīgāk, apdomīgāk. Esiet piesardzīgi, iesaistoties strīdos par naudu un citiem materiāliem labumiem.   VĒRSIS   Novārtā neatstājiet aktivitātes, kurās varat nodemonstrēt zināšanas, erudīciju vai prezentēt savu veikumu. Sekmīga sadarbība veidosies ar sabiedriskām organizācijām. Skaidri formulējiet uzdevumus, kas jāatrisina tuvākā, kas -- tālākā nākotnē. Lietišķa, pragmatiska pieeja palīdzēs neieslīgt sevis žēlošanā. Nezaudējiet apņēmību arī turpmāk, kad prātā iešaujas kāda spīdoša doma vai rodas iespēja uzrunāt publiku un iegūt kāroto atzinību.  DVĪŅI   Nepadodieties kārdinājumam veidot sacensību ar laikabiedriem. Pārmērīgas godkāres un mantkārības dēļ varat nonākt nepatīkamā situācijā, kad paši va

Sadursmē uz Akmens tilta bojā iet motociklists - VIDEO

  Uz akmens tilta motociklists iet bojā - VIDEO  Reklāma   GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!   IZKLAIDES VIETA - TIKAI PIEAUGUŠAJIEM