Pāriet uz galveno saturu

Policija: Tukumā sadegušais vīrietis izdarīja pašnāvību; nav sakara ar draudiem

 Pavasarī Tukumā sadegušais vīrietis izdarīja pašnāvību, un notikušajam nav nekāda sakara ar viņam iepriekš izteiktajiem draudiem, noskaidrojusi Valsts policija (VP).



LETA jau ziņoja, ka šā gada 23.aprīlī ap plkst.4.24 VP saņēma sākotnējo informāciju, ka Tukumā kādā no daudzdzīvokļu mājām izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, likumsargi konstatēja, ka divi vīrieši ir guvuši apdegumus. Abas personas tika nogādātas medicīnas iestādē, kur viena persona no gūtajām traumām gāja bojā.

Kā aģentūru LETA informēja VP preses pārstāve Simona Grāvīte, par notikušo nekavējoties tika sākts kriminālprocess un izmeklēšana. Sākotnēji šis kriminālprocess bija kvalificēts pēc Krimināllikuma 13. nodaļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm. Kriminālprocesu izmeklēšanā pārņēma VP Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļa.

28.aprīlī šis kriminālprocess tika pārkvalificēts pēc Krimināllikuma 124. panta pirmās daļas - par personas novešanu līdz pašnāvībai vai tās mēģinājumam, cietsirdīgi apejoties ar cietušo vai sistemātiski pazemojot viņa personisko cieņu, ja šī persona nav atradusies materiālā vai citādā atkarībā no vainīgā. Izmeklēšana jau kopš paša sākuma notika ciešā prokuratūras uzraudzībā.

Šis notikums ātri kļuva publisks un raisīja asas diskusijas. Kā norāda VP priekšnieks Armands Ruks, notikumu attīstība medijos un sociālajos tīklos uzņēma nekontrolējamu ātrumu, faktiem apaugot ar baumām, tādējādi izraisot nepamatotu un pārsteidzīgu rezonansi ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs.

VP rīcībā esošā informācija jau līdz ar sākotnējiem izmeklēšanā iegūtajiem materiāliem liecināja, ka šajā gadījumā, visticamāk, nav noticis homofobisks vai cita veida noziedzīgs nodarījums, tomēr šī informācija, pirms tās skaidrošanas detaļās plašākai sabiedrībai, bija jānostiprina ar konkrētiem pierādījumiem, skaidro Grāvīte.

Tagad VP izmeklētāji šajā kriminālprocesā ir izdarījuši visu, lai noskaidrotu šīs traģēdijas iemeslus, apgalvo Ruks, norādot, ka tika pārbaudīta katra versija, apstākļi un fakti, kas varēja būt saistīti ar šo notikumu Tukumā.

Kā norāda policija, rūpīgi un objektīvi veicot apjomīgu un detalizētu izmeklēšanu, kopumā tika nopratinātas 45 personas, veiktas trīs aptaujas, 14 apskates, tajā skaitā arī video un audio, sešas, tostarp kompleksās, ekspertīzes, eksperimenti, kā arī virkne citu izmeklēšanas, tajā skaitā speciālās izmeklēšanas darbību.

Veicot notikuma vietas apskati, policija notikuma vietā izņēma virkni priekšmetu, kas bija noderīgi izmeklēšanā. Tajā skaitā tika izņemta elektriskā cigarete, šķiltavas, degšķidruma pudele, kas atradās cietušā datora somā, un izdedži.

Vienlaikus tika pieprasīta informācija no dažādu iestāžu videonovērošanas kamerām, kuras ļāva izmeklēšanā gūt dažādus pierādījumus, tostarp apstiprināt faktu, ka persona pati ir vēlā nakts stundā iegādājusies degšķidrumu, pēc kā uzreiz devusies mājup.

Policija izmeklēšanā kompleksi analizēja visus iegūtos materiālus un informāciju, tostarp gan personas pārvietošanās maršrutu un tajā pavadīto laiku, gan iegūto video un audio kameru ierakstus, gan iegūtās liecības un citus materiālus.

"Turpmākajās dienās pēc notikušā tika noteiktas vairākas kompleksās ekspertīzes. Ekspertu atzinumi un konstatētais ir konkrēts - uz notikuma vietā atrastajiem priekšmetiem ir konstatēti tikai paša bojā gājušā pirkstu nospiedumi un bioloģiskais materiāls. Jāpiemin, ka personai, nokļūstot medicīnas iestādē, asinīs konstatēts 1,75 promiles alkohola," teikts policijas izplatītajā paziņojumā.

Vienlaikus tika sākta arī dienesta pārbaude saistībā ar informāciju, ka policija it kā nav pienācīgi reaģējusi uz bojā gājušā iepriekšējiem iesniegumiem par draudiem veselībai un dzīvībai. Dienesta pārbaudē netika konstatēti fakti par Tukuma policijas darbinieku nolaidību. Tika gūti pierādījumi, ka notikušajam Tukumā nav arī absolūti nekādas saistība ar pērn policijā saņemto iesniegumu, kad cietušais vērsās policijā par draudu izteikšanu.

Izmeklēšanā iegūtais pierādījumu kopums liecina, ka šajā gadījumā nav noticis noziedzīgs nodarījums, tajā skaitā tāds, kas būtu vērtējams kā homofobisks uzbrukums vai saistīts ar neiecietību vai novešanu līdz pašnāvībai. Valsts policija ir guvusi pierādījumus, ka šis traģiskais negadījums ir bijis pašnāvība, kuras iemesls ir personīgi motīvi sadzīves attiecību kontekstā, teikts policijas izplatītajā paziņojumā presei.

Līdz ar to pēc rūpīgas izmeklēšanas ciešā prokuratūras uzraudzībā 21.septembrī kriminālprocesā pieņemts gala lēmums un kriminālprocess ir izbeigts. Šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 377.panta pirmo punktu - nav noticis noziedzīgs nodarījums.

"Kad notiek gadījumi, kas satricina sabiedrību, visi gaida ātru un tūlītēju rezultātu. Vienlaikus daudziem šķiet nesaprotami, kādēļ netiek stāstītas policijai zināmas detaļas. Vēlos atgādināt, ka kriminālprocesu izmeklēšana ir precīzs un specifisks darbs, turklāt tas nevar būt publisks. Tikai tad, kad izmeklēšana ir pabeigta vai izmeklēšanā nav apstākļu, kas liegtu par to runāt publiski, policija ir gatava atklāt detaļas. Šis gadījums publiski parādīja arī daļas sabiedrības negatīvo pusi neiecietības veicināšanā, kas faktiski robežojās ar naida runu," skaidro Ruks.

Valsts policija norāda, ka saprot sabiedrības interesi par notikumiem, kas raisījuši rezonansi, tomēr policija aicina ikvienu būt saprotošiem, pacietīgiem un ļaut policijai veikt savu darbu, papildu neapgrūtinot to. "Šis gadījums ir piemērs, kad pārsteidzīga reakcija, apstākļu nenoskaidrošana un nepacietība ir rezultējusies skaļos, nepatiesos apgalvojumos," norāda policija.

"Valsts policijas paveiktais nav mērāms tikai ar skaļām aizturēšanām, bet gan ar noziedzības tendencēm, īpaši, noziedzības mazināšanos. Tiklīdz policija var runāt par konkrētām darbībām, tiklīdz tas nekaitē izmeklēšanai - komentāri un skaidrojumi tiek nodrošināti," teikts policijas paziņojumā.

VP arī norāda, ka tā kategoriski neatbalsta jebkāda veida vēršanos pret cilvēku vai kādām cilvēku grupām, un ikvienam ir tiesības dzīvot drošā vidē un sabiedrībā, un ikvienam ir vienlīdzīgas tiesības saņemt palīdzību, ja tāda ir nepieciešama. Vienlaikus policijas arī izsaka līdzjūtību piederīgajiem.


Avots: bb.lv
REKLĀMA
GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!

REKLĀMA

Šī emuāra populārākās ziņas

Sinoptiķi paziņojuši, kad Latvijā beidzot gaidāms lietus, pat pērkona negaiss

  Šīs nedēļas nogalē daudzviet Latvijā gaidāms lietus, vietām - pērkona lietusgāzes, liecina pašreizējie "Global Forecast System" dati. Prognozes pagaidām ir dažādas un mainīgas, un pastāv iespēja, ka tikai vietām valstī īslaicīgi līs un citviet pastiprināsies sausums. Piektdien īslaicīgs lietus iespējams galvenokārt tikai Kurzemē un Zemgalē, turpmākajās dienās lietus, dažviet stiprs lietus, iespējams arī pārējā valstī. Naktis kļūs siltākas, minimālā gaisa temperatūra pārsvarā nav gaidāma zemāka par +10 grādiem, dažās naktīs tā vietām saglabāsies virs +15 grādiem. Maksimālā gaisa temperatūra dienas laikā būs atkarīga no mākoņu daudzuma, zem lietainām debesīm un arī vietām piekrastē tā var nepārsniegt +20 grādus. Jāņos prognozēta nedaudz mazāka nokrišņu varbūtība un pārsvarā silts laiks, iespējams arī karstums. Avots: vs.lv GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI! REKLĀMA  

Horoskopi — 2. – 8. jūnijs

AUNS    Sekojiet savai pašsajūtai, atturieties no pārmērīgām aktivitātēm, veltiet laiku sev, pārdomājiet dzīvi. Vairāk prieka atradīsiet, pavadot laiku mierā, pie dabas. Vientulību neuztveriet kā kaut ko apgrūtinošu. Nepārspīlējiet, tieciet vaļā no aizspriedumiem, tad uz notiekošo reaģēsiet mierīgāk, apdomīgāk. Esiet piesardzīgi, iesaistoties strīdos par naudu un citiem materiāliem labumiem.   VĒRSIS   Novārtā neatstājiet aktivitātes, kurās varat nodemonstrēt zināšanas, erudīciju vai prezentēt savu veikumu. Sekmīga sadarbība veidosies ar sabiedriskām organizācijām. Skaidri formulējiet uzdevumus, kas jāatrisina tuvākā, kas -- tālākā nākotnē. Lietišķa, pragmatiska pieeja palīdzēs neieslīgt sevis žēlošanā. Nezaudējiet apņēmību arī turpmāk, kad prātā iešaujas kāda spīdoša doma vai rodas iespēja uzrunāt publiku un iegūt kāroto atzinību.  DVĪŅI   Nepadodieties kārdinājumam veidot sacensību ar laikabiedriem. Pārmērīgas godkāres un mantkārības dēļ varat nonākt nepatīkamā situācijā, kad paši va

Ceļā no Jēkabpils uz Rīgu pazudušais atrasts miris automašīnā pie karjera

Bezvēsts prombūtnē bijušais vīrietis, kurš pazuda ceļā no Jēkabpils uz Rīgu, atrasts miris. Par 1989.gadā dzimušā vīrieša pazušanu Zemgales reģiona pārvaldes Austrumzemgales iecirkņa amatpersonas ziņoja 19.jūlijā. Vīrietis šī gada 15. jūlijā pulksten 20.30 izbrauca no Jēkabpils virzienā uz Rīgu gaiši zilas krāsas automašīnā “Volkswagen” ar Norvēģijas valsts reģistrācijas numurzīmi. Kopš tā brīža viņa atrašanās vieta vairs nebija zināma. 20.jūlija pievakarē Valsts policija informēja, ka bezvēsts prombūtnē bijušais vīrietis atrasts. Tiesa, nekāda detalizētāka informācija par vīrieša atrašanu netika minēta. Savukārt Jēkabpils radio, atsaucoties uz policiju, vēsta, ka iepriekš meklēšanā izsludinātais vīrietis atrasts miris. 20.jūlijā pulksten 15.34 Aizkraukles novadā, Klintaines pagastā pie Klintaines karjera atrasta automašīna, kuras salonā atradās iepriekš meklēšanā izsludinātais 1989. gadā dzimušais vīrietis bez dzīvības pazīmēm. To apstiprinājusi Valsts policijas Sabiedrisko attiecību