Pāriet uz galveno saturu

Igauņiem ļauj izstāties no pensiju 2.līmeņa; gribētāji saņem vidēji 9000 eiro

 Igaunija šomēnes izmaksājusi pensiju 2. līmenī uzkrāto tiem desmitiem tūkstošu iedzīvotāju, kas nolēmuši no tā izstāties. Vidēji katram tie ir vairāki tūkstoši eiro, ziņo LTV ziņu raidījums "Panorāma".



Igaunijā Pensiju centrs naudu uz kontiem sācis pārskaitīt tiem, kas lēmumu par izstāšanos no pensiju 2. līmeņa un uzkrātā izņemšanu pieņēma līdz šī gada marta beigām – pēc pensiju reformas stāšanās spēkā. Tie ir gandrīz 150 tūkstoši cilvēku jeb aptuveni piektā daļa no pensiju 2. līmeņa fondu dalībniekiem.

Viņu vidū arī Tallinas iedzīvotāja Jāne: “Es izņemu šo naudu, jo pati investēšu akcijās. Mana meita mācās ekonomiku un palīdzēs.”

“Vēl neesmu pieņēmusi lēmumu. Es domāju – tā ir katra paša izvēle. [..] Ja man vajadzētu naudu, tad droši vien pieteiktos izmaksai. Bet pagaidām atstāju, kā ir,” pastāstīja Tallinas iedzīvotāja Žanna.

“Es naudu atstāju [2. līmenī]. Bet saprotu arī tos, kas neatstāj. Varbūt viņiem ir kādas grūtības dzīvē vai arī grib investēt šo naudu citādā veidā. Katrs dara, kā vēlas,” sacīja Tallinas iedzīvotājs Tomass.


No izņemtajiem līdzekļiem gan jāmaksā ienākuma nodoklis – 20% tiem, kas ir vecumā līdz 60 gadiem, bet 10% – iedzīvotājiem, kuri vecāki par 60 gadiem.

Aptaujas liecina, ka iemesli izstāties no 2. pensiju līmeņa dažādi.

“Vairumam no tiem, kas piesakās izmaksai, ienākumi ir zem vidējā.

Viņiem var būt finansiālas problēmas, un viņi izmanto šo naudu, lai tās atrisinātu, lai atmaksātu parādus. Citi to izmantos ikdienas tēriņiem. Neliela daļa to izmantos investīcijām vai kā maksājumu par nekustamo īpašumu,” zināja stāstīt sociologs, “Kantar Emor” aptauju vadītājs Aivars Voogs.

Igaunijas Finanšu ministrijā norādīja, ka septembrī no pensiju 2. līmeņa kopumā tiks izskaitīti 1,34 miljardi eiro. No tā vēl tiks atskaitīts 20% iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Tas nozīmēs, ka praktiski to cilvēku kontos, kas nolēmuši izstāties no pensiju 2. līmeņa, kopumā ieplūdīs 1 miljards eiro. Šīs summa atbilst 4% no Igaunijas iekšzemes kopprodukta.

Sagaidāms, ka desmitiem tūkstošu iedzīvotāju kontos ieplūdušie līdzekļi tā vai citādi ietekmēs patēriņu. Precīzāki dati gaidāmi, kad Igaunijas valdība šonedēļ publicēs kārtējo ekonomikas prognozi.

“Cilvēki, kas tagad izstājas no sistēmas, uzkrājuši mazliet zem 9000 eiro. Vidēji cilvēks, kas patlaban izstājas no pensiju 2. līmeņa, ir 41 gadu vecs un pelna mazliet zem Igaunijas vidējā atalgojuma,” pastāstīja Igaunijas Finanšu ministrijas padomniece Kertu Fedotova.

Pēc būtības reforma paredz trīs iespējas:

  • palikt pensiju 2. līmenī,
  • izņemt tajā uzkrāto naudu,
  • atvērt savu pensiju investīciju kontu, līdzekļus pārskaitīt tur un investīciju lēmumus pieņemt pašiem. Šajā gadījumā ienākuma nodoklis nav jāmaksā.

Finanšu ministrijas dati liecina, ka pēdējā opcija vismaz pagaidām nav pārāk populāra.

Kopumā Igaunijas pensiju 2. līmenī līdz šim bijuši uzkrāti 5,7 miljardi eiro. Septembrī 1,3 miljardi eiro tiek izņemti, bet uz personīgajiem pensiju investīciju kontiem pārskaitīti vien 47 miljoni eiro.


Avots: bb.lv
REKLĀMA
GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!

REKLĀMA

Šī emuāra populārākās ziņas

Sinoptiķi paziņojuši, kad Latvijā beidzot gaidāms lietus, pat pērkona negaiss

  Šīs nedēļas nogalē daudzviet Latvijā gaidāms lietus, vietām - pērkona lietusgāzes, liecina pašreizējie "Global Forecast System" dati. Prognozes pagaidām ir dažādas un mainīgas, un pastāv iespēja, ka tikai vietām valstī īslaicīgi līs un citviet pastiprināsies sausums. Piektdien īslaicīgs lietus iespējams galvenokārt tikai Kurzemē un Zemgalē, turpmākajās dienās lietus, dažviet stiprs lietus, iespējams arī pārējā valstī. Naktis kļūs siltākas, minimālā gaisa temperatūra pārsvarā nav gaidāma zemāka par +10 grādiem, dažās naktīs tā vietām saglabāsies virs +15 grādiem. Maksimālā gaisa temperatūra dienas laikā būs atkarīga no mākoņu daudzuma, zem lietainām debesīm un arī vietām piekrastē tā var nepārsniegt +20 grādus. Jāņos prognozēta nedaudz mazāka nokrišņu varbūtība un pārsvarā silts laiks, iespējams arī karstums. Avots: vs.lv GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI! REKLĀMA  

Horoskopi — 2. – 8. jūnijs

AUNS    Sekojiet savai pašsajūtai, atturieties no pārmērīgām aktivitātēm, veltiet laiku sev, pārdomājiet dzīvi. Vairāk prieka atradīsiet, pavadot laiku mierā, pie dabas. Vientulību neuztveriet kā kaut ko apgrūtinošu. Nepārspīlējiet, tieciet vaļā no aizspriedumiem, tad uz notiekošo reaģēsiet mierīgāk, apdomīgāk. Esiet piesardzīgi, iesaistoties strīdos par naudu un citiem materiāliem labumiem.   VĒRSIS   Novārtā neatstājiet aktivitātes, kurās varat nodemonstrēt zināšanas, erudīciju vai prezentēt savu veikumu. Sekmīga sadarbība veidosies ar sabiedriskām organizācijām. Skaidri formulējiet uzdevumus, kas jāatrisina tuvākā, kas -- tālākā nākotnē. Lietišķa, pragmatiska pieeja palīdzēs neieslīgt sevis žēlošanā. Nezaudējiet apņēmību arī turpmāk, kad prātā iešaujas kāda spīdoša doma vai rodas iespēja uzrunāt publiku un iegūt kāroto atzinību.  DVĪŅI   Nepadodieties kārdinājumam veidot sacensību ar laikabiedriem. Pārmērīgas godkāres un mantkārības dēļ varat nonākt nepatīkamā situācijā, kad paši va

Ceļā no Jēkabpils uz Rīgu pazudušais atrasts miris automašīnā pie karjera

Bezvēsts prombūtnē bijušais vīrietis, kurš pazuda ceļā no Jēkabpils uz Rīgu, atrasts miris. Par 1989.gadā dzimušā vīrieša pazušanu Zemgales reģiona pārvaldes Austrumzemgales iecirkņa amatpersonas ziņoja 19.jūlijā. Vīrietis šī gada 15. jūlijā pulksten 20.30 izbrauca no Jēkabpils virzienā uz Rīgu gaiši zilas krāsas automašīnā “Volkswagen” ar Norvēģijas valsts reģistrācijas numurzīmi. Kopš tā brīža viņa atrašanās vieta vairs nebija zināma. 20.jūlija pievakarē Valsts policija informēja, ka bezvēsts prombūtnē bijušais vīrietis atrasts. Tiesa, nekāda detalizētāka informācija par vīrieša atrašanu netika minēta. Savukārt Jēkabpils radio, atsaucoties uz policiju, vēsta, ka iepriekš meklēšanā izsludinātais vīrietis atrasts miris. 20.jūlijā pulksten 15.34 Aizkraukles novadā, Klintaines pagastā pie Klintaines karjera atrasta automašīna, kuras salonā atradās iepriekš meklēšanā izsludinātais 1989. gadā dzimušais vīrietis bez dzīvības pazīmēm. To apstiprinājusi Valsts policijas Sabiedrisko attiecību