Pāriet uz galveno saturu

Der zināt - Ne vienmēr īsākais ceļš uz skolu ir drošākais

Trešdien vasaras brīvsolis bērniem būs beidzies – jāatgriežas skolā, tāpēc vēl būtiskāk ir pievērst uzmanību skolēnu drošībai, īpaši ceļu satiksmē.



Daļa bērnu uz skolu dosies pirmo reizi. Tā viņiem būs jauna iestāde, jauna adrese, kurā jānokļūst. Tādēļ vecākiem ja ne augusta pēdējās dienās, tad vismaz septembrī būtu kopīgi jāiziet šis maršruts. Ne vienmēr īsākais ceļš uz skolu ir drošākais. Vecāki kopīgi ar bērniem varētu zīmēt arī maršruta shēmu un pēc tam pārrunāt karstākos punktus, kuros jābūt īpaši uzmanīgiem.

Nereti gadās, ka no vienas bērnudārza grupiņas bērni turpina mācības kopā arī skolā, tad nu

vecākiem ir jāstāsta, ka, izejot no mācību iestādes, priekšā ir iela, tas vairs nav rotaļu laukums, kur var spēlēties, aušoties.

Tur ir cita kārtība un daudzi iespējamie riski. Piemēram, tā pati ietves dalīšana ar velosipēdistiem un elektrisko skrejriteņu vadītājiem.

Tāpat, skaidrojot bērnam, kā šķērsot krustojumu vai neregulējamo gājēju pāreju, vecākiem derētu paskatīties no savu atvašu perspektīvas, proti, kā viņš redz satiksmi konkrētajā vietā. Var pietupties un izvērtēt to, raugoties no sava bērna acu augstuma. Tad noteikti iezīmēsies kādas atšķirīgas nianses, salīdzinot ar to, ko redz pieaugušais.

Vedot bērnus uz skolu un no tās, būs satiksmes aktivitātes stundas, kad arī autovadītājiem jābūt maksimāli piesardzīgiem. Ilgu laiku skolēni ielās nav bijuši, mācījušies attālināti, daudzi bērni vasaru aizvadīja laukos un vēl nav adoptējušies pilsētas vidē. Gājēju plūsma, satiksme kopumā bijusi citādāka. Tādēļ aicinu autovadītājus, braucot garām izglītības iestādēm, samazināt ātrumu, būt uzmanīgiem pie gājēju pārejām, mākslīgiem sliekšņiem utt. Ja rudenī būs labi laikapstākļi, bērni un jaunieši uz skolu brauks ar velosipēdiem, elektriskajiem skrejriteņiem un mopēdiem, kas satiksmi, protams, padarīs intensīvāku.

Mēs visi zinām, ka uz pārejas gājējam ir priekšroka, taču arī viņam ir pienākumi.

Tā ir savstarpēja sadarbība – gājējs ar acu kontaktu pārliecinās, ka autovadītājs tiešām viņu palaidīs. Tikai tad, kad redzat, ka autovadītājs samazina ātrumu, šķērsojiet pāreju.

CSDD mājaslapā ir ļoti daudz materiālu, ko vecāki var izmantot bērnu izglītošanai ceļu satiksmē. Tos var izmantot arī skolotāji audzinātāja stundās. Viens ir sausi stāstīt, kā pareizi rīkoties, bet pavisam kas cits – pārrunāt, izskatīt drošības jautājumus caur spēlēm, kas bērnam būs saistošāk.

Runājot par elektriskajiem skrejriteņiem, kas aizvien vairāk parādās ielās, atceros situāciju, kad braukšanas eksāmena laikā bijām par mata tiesu no sadursmes ar elektroskūteri. Daudzi joprojām ar tiem pārvietojas ne tikai ļoti pārgalvīgi, bet arī pa diviem uz viena braucamā, kas, protams, nav atļauts. Pozitīvi ir tas, ka arī pakalpojuma sniedzējs domā par drošību, proti, uz “Bolt” skrejriteņiem parādījušās aizlieguma zīmītes, ka vairāk par vienu cilvēku vienlaicīgi ar to pārvietoties nedrīkst. Iepriekš tādas nebiju pamanījis. Tās derētu izvietot vēl uzskatāmāk.

Arnis Jekste, CSDD Liepājas klientu apkalpošanas centra vadītāja vietnieks


Avots: liepajniekiem.lv
REKLĀMA
GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!

REKLĀMA REKLĀMA
KONKURSS FACEBOOK GARDEDIS LAPĀ - PIESAKIES, NENOKAVĒ!


Patika? - Iesaki draugiem. 

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Sinoptiķi paziņojuši, kad Latvijā beidzot gaidāms lietus, pat pērkona negaiss

  Šīs nedēļas nogalē daudzviet Latvijā gaidāms lietus, vietām - pērkona lietusgāzes, liecina pašreizējie "Global Forecast System" dati. Prognozes pagaidām ir dažādas un mainīgas, un pastāv iespēja, ka tikai vietām valstī īslaicīgi līs un citviet pastiprināsies sausums. Piektdien īslaicīgs lietus iespējams galvenokārt tikai Kurzemē un Zemgalē, turpmākajās dienās lietus, dažviet stiprs lietus, iespējams arī pārējā valstī. Naktis kļūs siltākas, minimālā gaisa temperatūra pārsvarā nav gaidāma zemāka par +10 grādiem, dažās naktīs tā vietām saglabāsies virs +15 grādiem. Maksimālā gaisa temperatūra dienas laikā būs atkarīga no mākoņu daudzuma, zem lietainām debesīm un arī vietām piekrastē tā var nepārsniegt +20 grādus. Jāņos prognozēta nedaudz mazāka nokrišņu varbūtība un pārsvarā silts laiks, iespējams arī karstums. Avots: vs.lv GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI! REKLĀMA  

Horoskopi — 2. – 8. jūnijs

AUNS    Sekojiet savai pašsajūtai, atturieties no pārmērīgām aktivitātēm, veltiet laiku sev, pārdomājiet dzīvi. Vairāk prieka atradīsiet, pavadot laiku mierā, pie dabas. Vientulību neuztveriet kā kaut ko apgrūtinošu. Nepārspīlējiet, tieciet vaļā no aizspriedumiem, tad uz notiekošo reaģēsiet mierīgāk, apdomīgāk. Esiet piesardzīgi, iesaistoties strīdos par naudu un citiem materiāliem labumiem.   VĒRSIS   Novārtā neatstājiet aktivitātes, kurās varat nodemonstrēt zināšanas, erudīciju vai prezentēt savu veikumu. Sekmīga sadarbība veidosies ar sabiedriskām organizācijām. Skaidri formulējiet uzdevumus, kas jāatrisina tuvākā, kas -- tālākā nākotnē. Lietišķa, pragmatiska pieeja palīdzēs neieslīgt sevis žēlošanā. Nezaudējiet apņēmību arī turpmāk, kad prātā iešaujas kāda spīdoša doma vai rodas iespēja uzrunāt publiku un iegūt kāroto atzinību.  DVĪŅI   Nepadodieties kārdinājumam veidot sacensību ar laikabiedriem. Pārmērīgas godkāres un mantkārības dēļ varat nonākt nepatīkamā situācijā, kad paši va

Sadursmē uz Akmens tilta bojā iet motociklists - VIDEO

  Uz akmens tilta motociklists iet bojā - VIDEO  Reklāma   GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!   IZKLAIDES VIETA - TIKAI PIEAUGUŠAJIEM