Pāriet uz galveno saturu

100 dolāri, dzīvoklis un citi stimuli potei

 


Ne vienmēr vakcinēšanās pret Covid-19 vīrusu dažādas pasaules malās ir bijusi pietiekami raita, lai šajā ziņā izšķirīgi sasniegtu valdību nospraustos mērķus.

Var spekulēt, ka daudzviet politiķi nu, šķiet, gatavo augsni stigriem ierobežojumiem nevakcinētajiem un piespiedu vakcinācijai.

Papildu tam – joprojām gan ir mēģinājumi vakcinēšanos panākt ar kādiem “”pozitīvākiem rīkiem”. Piemēram, ASV prezidenta administrācija jūlija beigās ziņoja, ka ikvienam ASV iedzīvotājam, kas saņems pirmo Covid-19 vakcīnas devu, tiks samaksāti 100 ASV dolāri. Var vien lēst, ka sekot šādam ASV piemēram gribēs arī citas valstis, kas pirms tam šādu soli (maksāšanu par vakcinēšanos) lielākoties izslēdza.

Jānorāda, ka ASV gadījumā Covid-19 stimuli tās iedzīvotājiem bijuši ļoti dāsni, kur līdz ierindas cilvēkiem nonāca vairāki valdības piešķirtie stimulu čeki. Tur papildu uzkrājumu summa pandēmijas laikā sasniegusi 12% no IKP, pirms laika rēķināja Moody's.

Naudiskā izteiksmē ASV gadījumā vien patērētājiem tādējādi uz rokas tādējādi ir nonākuši papildu vairāk nekā divi triljoni ASV dolāri. Moody’s pētījums liecina, ka patērētāji globālā mērogā, kopš 2019. gada beigām līdz šā gada pirmā ceturkšņa izskaņai spējuši sakrāt papildu 5,4 triljonus ASV dolārus, kas ir milzīga summa un pielīdzināma aptuveni 6% no pasaules IKP.

Latvijā no šādiem nosacīti pozitīvākiem vakcinēšanās veicināšanas pasākumiem lielu uzmanību izpelnījusies loterija, kuras ietvaros var iegūt dažādas balvas. Mūsu valsts gan nebūt nav vienīgā, kur tiek rīkotas šādas izlozes.

Šķiet, viens no dāsnākajiem balvu fondiem pasaulē Covid-19 vakcinēšanās loterijai ir Honkongā. Tur kāds laimīgais iedzīvotājs šādā loterijā varēs tikt pie dzīvokļa 1,4 miljonu ASV dolāru vērtībā, ziņo Bloomberg. Tāpat Honkongas balvu fonds ietver Tesla automašīnas, zelta stieņus, Rolex pulksteņus,100 tūkst. ASV dolāru dāvanu karti, iPhone viedtālruņus utt.

Dažādas līdzīgas loterijas gan notiek arī citur. Piemēram, Krievijā, kur ekonomikā būtiska loma ir lielām valsts kompānijām, tieši tās uzņēmušās dažādiem šādiem rīkiem stimulēt sabiedrības vakcinēšanos. Piemēram, dimantu ieguvējs Alrosa ziņojis, ka savā Covid-19 vakcinēšanas loterijā izlozēs sniega motociklu. Arī Evraz un Severstal ziņojušas, ka līdzīgā loterijā saviem darbiniekiem piešķirs naudas un citas balvas. Tiek ziņots, ka vēl šādu balvu vidū bieži vien ir ceļojumi un atpūtas pasākumi.

Tikmēr, piemēram, ASV Rietumvirdžīnijā Covid-19 loterijā iespējams uzvarēt medību licenci uz mūžu un jaunas šautenes. Savukārt Alabamā iespējams laimēt braucienu pa spīdveja trasi.

Jāpiebilst, ka par šādu loteriju patieso ietekmi uz sabiedrību vakcinēšanās tempiem viedokļi ir dažādi. Arī jebkādi pierādījumi ir pietiekami daudznozīmīgi. Aizstāvji vērš uzmanību uz to, ka pēc šādiem paziņojumiem vakcinēšanās tempi ir auguši. Savukārt ir arī tādi pētījumi, kas rāda, ka tā tas īsti nebūt patiesībā nav. Piemēram, Bloomberg raksta, ka pamatā dati liecina, ka vakcinēšanās tempi līdz ar šādiem paziņojumiem mēdz augt. Tiesa gan, lielas grūtības sagādājot patieso šādas vakcinēšanas iemeslu atsijāšana - proti, kādas loterijas esamība tam var būt ļoti nebūtisks iemesls.

Lai nu kā – pamatā gan dominē ideja, ka šoreiz, ņemot vērā riskus ekonomikai, sabiedrības veselībai un stabilitātei kā tādai, šādas iniciatīvas tomēr ir vērts izmēģināt. Interesanti arī tas, ka dažādi aprēķini liecina, ka šādās Covid-19 vakcinēšanās loterijās bieži vien laimestu iespējamībai vajadzētu būt augstākai, ja salīdzina ar kādām ierindas valstu mēroga izlozēm (tas gan jāskatās no katras konkrētās loterijas).


Avots: db.lv

REKLĀMA

GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!



REKLĀMA

REKLĀMA


Dalies ar šo ziņu

Šī emuāra populārākās ziņas

Sinoptiķi paziņojuši, kad Latvijā beidzot gaidāms lietus, pat pērkona negaiss

  Šīs nedēļas nogalē daudzviet Latvijā gaidāms lietus, vietām - pērkona lietusgāzes, liecina pašreizējie "Global Forecast System" dati. Prognozes pagaidām ir dažādas un mainīgas, un pastāv iespēja, ka tikai vietām valstī īslaicīgi līs un citviet pastiprināsies sausums. Piektdien īslaicīgs lietus iespējams galvenokārt tikai Kurzemē un Zemgalē, turpmākajās dienās lietus, dažviet stiprs lietus, iespējams arī pārējā valstī. Naktis kļūs siltākas, minimālā gaisa temperatūra pārsvarā nav gaidāma zemāka par +10 grādiem, dažās naktīs tā vietām saglabāsies virs +15 grādiem. Maksimālā gaisa temperatūra dienas laikā būs atkarīga no mākoņu daudzuma, zem lietainām debesīm un arī vietām piekrastē tā var nepārsniegt +20 grādus. Jāņos prognozēta nedaudz mazāka nokrišņu varbūtība un pārsvarā silts laiks, iespējams arī karstums. Avots: vs.lv GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI! REKLĀMA  

Horoskopi — 2. – 8. jūnijs

AUNS    Sekojiet savai pašsajūtai, atturieties no pārmērīgām aktivitātēm, veltiet laiku sev, pārdomājiet dzīvi. Vairāk prieka atradīsiet, pavadot laiku mierā, pie dabas. Vientulību neuztveriet kā kaut ko apgrūtinošu. Nepārspīlējiet, tieciet vaļā no aizspriedumiem, tad uz notiekošo reaģēsiet mierīgāk, apdomīgāk. Esiet piesardzīgi, iesaistoties strīdos par naudu un citiem materiāliem labumiem.   VĒRSIS   Novārtā neatstājiet aktivitātes, kurās varat nodemonstrēt zināšanas, erudīciju vai prezentēt savu veikumu. Sekmīga sadarbība veidosies ar sabiedriskām organizācijām. Skaidri formulējiet uzdevumus, kas jāatrisina tuvākā, kas -- tālākā nākotnē. Lietišķa, pragmatiska pieeja palīdzēs neieslīgt sevis žēlošanā. Nezaudējiet apņēmību arī turpmāk, kad prātā iešaujas kāda spīdoša doma vai rodas iespēja uzrunāt publiku un iegūt kāroto atzinību.  DVĪŅI   Nepadodieties kārdinājumam veidot sacensību ar laikabiedriem. Pārmērīgas godkāres un mantkārības dēļ varat nonākt nepatīkamā situācijā, kad paši va

Sadursmē uz Akmens tilta bojā iet motociklists - VIDEO

  Uz akmens tilta motociklists iet bojā - VIDEO  Reklāma   GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!   IZKLAIDES VIETA - TIKAI PIEAUGUŠAJIEM