Pāriet uz galveno saturu

Vija Stepanova: Vakcinācijas avīze ir vienkārši naudas izšķiešana neatkarīgi no valodas

 Valdība neatbalstīja Veselības ministrijas piedāvājumu izdarīt izņēmumu normatīvajos aktos, lai varētu Covid-19 pandēmijas laikā cilvēkus par vakcināciju informēt arī svešvalodās, tostarp krievu valodā, izdodot tā saukto vakcinācijas avīzi.



Man ir Latvijā dzīvojošs dāņu tautības pacients, viņam līdzi nāk sieva, kura tulko, vēl man ir vairāki pacienti no Ukrainas, ar kuriem es sarunājos krievu valodā. Viens no viņiem cenšas runāt latviski, bet labāk saprotamies, ja es runāju krievu valodā. Ir dažas pacientes cienījamos gados, kurām ir krievu valodā runājoša ģimene.

Es uzskatu, ka sevi nekādi nepazeminu, ar šiem pacientiem runājot tajā valodā, kādā viņi saprot. Ja es visu stāstīšu latviski un pēc tam tulkošu, tad jau labāk uzreiz runāt tā, lai abām pusēm ir saprotams.

Ir viens pacients, kurš runā vācu valodā. Tik, cik man vajag, es ar viņu sarunājos vāciski. Rucavā man daudzi pacienti ir lietuvieši – runājam pa vārdam latviski, krieviski, arī lietuviski un saprotamies.

Tā ir ērtāk man un labāk pacientam – svarīgāk ir saprast nekā pārprast. Ir jāiet pretim cilvēkam, nevis jāuzstāda princips, ka šeit ir Latvija un jārunā latviski. Tas, ka es varu runāt ar pacientiem vairākās valodās, ceļ manu pašapziņu, es jūtos gudrāka un tuvāka cilvēkiem. Ārstiem šajā jautājumā gan nostāja atšķiras.

Paskaidroju, kāda ir vakcīna, no kā gatavota, kādas ir blaknes. Es neberu tekstu latviski, bet runāju pacienta valodā.

Ja jautājums ir par vakcinācijas avīzi, tad es uzskatu ir, ka to nevajag nevienā valodā. Vakcinācijas avīze ir vienkārši naudas izšķiešana neatkarīgi no valodas.

Tas, ko tajā avīzē varēs lasīt, jau sen ir sociālajos tīklos, vecākie cilvēki to redzējuši televīzijā. Ja būs kāds konkrēts jautājums, viņš piezvanīs un paprasīs ģimenes ārstam vai māsiņai, kas visvairāk stāsta par vakcināciju. Pacienti, kuri jautā par vakcinācijas iespējām, tiek informēti papildus, viņiem sīki visu paskaidrojam.

Es domāju, ka pārlieku plaša informācija, tostarp sociālajos tīklos, nedaudz nodara arī sliktu, ir nianses, kuras varbūt nemaz nevajadzētu zināt.

Piemēram, ja Amerikā no 100 tūkstošiem vakcinēto sešiem ir komplikācija, ko nevar zinātniski pierādīt, ka tas tiešām ir no vakcinācijas, varbūt uzreiz šādu informāciju nevajadzētu izplatīt pa visiem tīkliem, lai cilvēkus lieki uztrauktu. Tādā veidā mums rodas lielas grūtības ar vakcīnu “AstraZeneca”.

No maniem 200–300 vakcinētajiem pacientiem komplikāciju nav nevienam – ja tur drusciņ drebulis, apsārtusi roka, temperatūra, to pašu var attiecināt uz jebkuru vakcīnu.

Kāpēc tad tajos pašos tīklos nav izskaidrots, ka visas vakcīnas ir gatavotas uz vienas bāzes, vienādi, tikai katra citā rūpnīcā. Visos tīklos jau iepriekš izsludina, ka “AstraZeneca” nu ir gandrīz mirstama lieta, bet par vakcīnu “Sputņik” neviena kontrindikācija tīklos neparādās. Vairāki pacienti gaida tieši šo vakcīnu.

Pacientiem gari un plaši stāstu, ka vakcīnas ir uz vienādiem pamatiem veidotas. Taču reakcija: nē, no “Astras” taču mirst! Nevienas ziņas nav, ka no vakcīnas “Sputņik” mirtu, jo par pirmo ir daudz informācijas, bet par otro nav nekā.

Taču jāņem vērā, ka tieši tā, par kuru ir vairāk informācijas, ir vairāk izpētīta un drošāka. Tieši pārāk plaša un steidzīga, pāragra informācija mums vakcināciju nobremzēja.

Vija Stepanova, ģimenes ārste


REKLĀMA


REKLĀMA

Šī emuāra populārākās ziņas

Sinoptiķi paziņojuši, kad Latvijā beidzot gaidāms lietus, pat pērkona negaiss

  Šīs nedēļas nogalē daudzviet Latvijā gaidāms lietus, vietām - pērkona lietusgāzes, liecina pašreizējie "Global Forecast System" dati. Prognozes pagaidām ir dažādas un mainīgas, un pastāv iespēja, ka tikai vietām valstī īslaicīgi līs un citviet pastiprināsies sausums. Piektdien īslaicīgs lietus iespējams galvenokārt tikai Kurzemē un Zemgalē, turpmākajās dienās lietus, dažviet stiprs lietus, iespējams arī pārējā valstī. Naktis kļūs siltākas, minimālā gaisa temperatūra pārsvarā nav gaidāma zemāka par +10 grādiem, dažās naktīs tā vietām saglabāsies virs +15 grādiem. Maksimālā gaisa temperatūra dienas laikā būs atkarīga no mākoņu daudzuma, zem lietainām debesīm un arī vietām piekrastē tā var nepārsniegt +20 grādus. Jāņos prognozēta nedaudz mazāka nokrišņu varbūtība un pārsvarā silts laiks, iespējams arī karstums. Avots: vs.lv GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI! REKLĀMA  

Horoskopi — 2. – 8. jūnijs

AUNS    Sekojiet savai pašsajūtai, atturieties no pārmērīgām aktivitātēm, veltiet laiku sev, pārdomājiet dzīvi. Vairāk prieka atradīsiet, pavadot laiku mierā, pie dabas. Vientulību neuztveriet kā kaut ko apgrūtinošu. Nepārspīlējiet, tieciet vaļā no aizspriedumiem, tad uz notiekošo reaģēsiet mierīgāk, apdomīgāk. Esiet piesardzīgi, iesaistoties strīdos par naudu un citiem materiāliem labumiem.   VĒRSIS   Novārtā neatstājiet aktivitātes, kurās varat nodemonstrēt zināšanas, erudīciju vai prezentēt savu veikumu. Sekmīga sadarbība veidosies ar sabiedriskām organizācijām. Skaidri formulējiet uzdevumus, kas jāatrisina tuvākā, kas -- tālākā nākotnē. Lietišķa, pragmatiska pieeja palīdzēs neieslīgt sevis žēlošanā. Nezaudējiet apņēmību arī turpmāk, kad prātā iešaujas kāda spīdoša doma vai rodas iespēja uzrunāt publiku un iegūt kāroto atzinību.  DVĪŅI   Nepadodieties kārdinājumam veidot sacensību ar laikabiedriem. Pārmērīgas godkāres un mantkārības dēļ varat nonākt nepatīkamā situācijā, kad paši va

Sadursmē uz Akmens tilta bojā iet motociklists - VIDEO

  Uz akmens tilta motociklists iet bojā - VIDEO  Reklāma   GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!   IZKLAIDES VIETA - TIKAI PIEAUGUŠAJIEM