Pāriet uz galveno saturu

Rekords! Pērn katrs Latvijas iedzīvotājs apēdis 21,5 kg siera un biezpiena

 Pērn pēc provizoriskiem datiem katrs Latvijas iedzīvotājs ir apēdis vidēji 21,5 kilogramus siera un biezpiena, kas ir par 2% vairāk nekā 2019.gadā, informēja biedrībā "Siera klubs".



Biedrībā pauda, ka pērn par 7% pieaudzis saražotā siera un biezpiena daudzums - līdz 54 000 tonnām, salīdzinot ar 2019.gadu, kad Latvijā tika saražotas 50 500 tonnas.

"Ir sasniegts jauns rekords," uzsvēra biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

Viņa skaidroja, ka no saražotā produkcijas apjoma 41 100 tonnas siera un biezpiena realizētas Latvijas tirgū. "Tā kā par 3% ir samazinājies importēto produktu daudzums, secinām, ka uzturā esam vairāk lietojuši savu uzņēmumu sieru un biezpienu, un tas ir apsveicams fakts," norādīja Davidanova.

Līdztekus 2019.gadā Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi eksportēja 29 300 tonnu siera un biezpiena, bet 2020.gadā - 29 200 tonnu, kas ir par 0,5% mazāk. Biedrībā skaidroja, ka visvairāk eksportēts čedaras siers, kas sastāda 47% no kopējā eksporta daudzuma, bet salīdzinājumā ar 2019.gadu tā eksports sarucis par 5%. Savukārt biezpiena eksports pērn pieauga par 12% pret attiecīgo laika periodu gadu iepriekš.

"Samazinājies eksportētās "Mozzarellas" daudzums, kas droši vien izskaidrojams ar faktu, ka Eiropas valstīs, tāpat kā pie mums, nestrādā sabiedriskās ēdināšanas iestādes," piebilda biedrības valdes priekšsēdētāja.

Visvairāk produkcijas pērn Latvijas ražotāji eksportēja uz Vāciju, kur nogādātas 13 000 tonnas siera, savukārt Nīderlandei piegādātas 4500 tonnas. Līdztekus 2020.gadā Latvijas ražotāji produkciju eksportējuši uz Igauniju, Lietuvu un citām valstīm, tostarp, pieaudzis siera eksports uz Poliju, Dāniju, Ukrainu un Saūda Arābiju.

"Jāuzteic AS "Jaunpils pienotava", kas 2020.gadā strauji paplašināja eksporta tirgu, kur pērn salīdzinājumā ar 2019.gadu eksporta pieaugums bija vairāk nekā 20% jeb naudas izteiksmē - pieci miljoni eiro," norādīja Davidanova. Viņa pauda, ka papildus uzņēmums ražošanas apjomus palielinājis par 20% un piena pārstrādi par 12%.

Tāpat Davidanova izcēla AS "Smiltenes piens" un AS "Talsu piensaimnieks" pērnā gada sasniegumus, kur "Smiltenes piens" saražotā siera apjoms palielinājies par 12,8% attiecībā pret gadu iepriekš, kā arī paplašināts patērētājiem pieejamais siera sortiments. Savukārt "Talsu piensaimnieks" 2020.gadā iepircis un pārstrādājis par 10% vairāk piena nekā 2019.gadā un ekspluatācijā nodevis jaunu piena fasēšanas līniju "Tetrapak".

Biedrība "Siera klubs" dibināta 2002.gadā. Biedrība apvieno siera ražotājus.

Avots: bb.lv

GARDEDIS.LV / VAIRĀK KĀ 8000 RECEPTES KATRAI DIENAI!

Šī emuāra populārākās ziņas

Sinoptiķi paziņojuši, kad Latvijā beidzot gaidāms lietus, pat pērkona negaiss

  Šīs nedēļas nogalē daudzviet Latvijā gaidāms lietus, vietām - pērkona lietusgāzes, liecina pašreizējie "Global Forecast System" dati. Prognozes pagaidām ir dažādas un mainīgas, un pastāv iespēja, ka tikai vietām valstī īslaicīgi līs un citviet pastiprināsies sausums. Piektdien īslaicīgs lietus iespējams galvenokārt tikai Kurzemē un Zemgalē, turpmākajās dienās lietus, dažviet stiprs lietus, iespējams arī pārējā valstī. Naktis kļūs siltākas, minimālā gaisa temperatūra pārsvarā nav gaidāma zemāka par +10 grādiem, dažās naktīs tā vietām saglabāsies virs +15 grādiem. Maksimālā gaisa temperatūra dienas laikā būs atkarīga no mākoņu daudzuma, zem lietainām debesīm un arī vietām piekrastē tā var nepārsniegt +20 grādus. Jāņos prognozēta nedaudz mazāka nokrišņu varbūtība un pārsvarā silts laiks, iespējams arī karstums. Avots: vs.lv GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI! REKLĀMA  

Horoskopi — 2. – 8. jūnijs

AUNS    Sekojiet savai pašsajūtai, atturieties no pārmērīgām aktivitātēm, veltiet laiku sev, pārdomājiet dzīvi. Vairāk prieka atradīsiet, pavadot laiku mierā, pie dabas. Vientulību neuztveriet kā kaut ko apgrūtinošu. Nepārspīlējiet, tieciet vaļā no aizspriedumiem, tad uz notiekošo reaģēsiet mierīgāk, apdomīgāk. Esiet piesardzīgi, iesaistoties strīdos par naudu un citiem materiāliem labumiem.   VĒRSIS   Novārtā neatstājiet aktivitātes, kurās varat nodemonstrēt zināšanas, erudīciju vai prezentēt savu veikumu. Sekmīga sadarbība veidosies ar sabiedriskām organizācijām. Skaidri formulējiet uzdevumus, kas jāatrisina tuvākā, kas -- tālākā nākotnē. Lietišķa, pragmatiska pieeja palīdzēs neieslīgt sevis žēlošanā. Nezaudējiet apņēmību arī turpmāk, kad prātā iešaujas kāda spīdoša doma vai rodas iespēja uzrunāt publiku un iegūt kāroto atzinību.  DVĪŅI   Nepadodieties kārdinājumam veidot sacensību ar laikabiedriem. Pārmērīgas godkāres un mantkārības dēļ varat nonākt nepatīkamā situācijā, kad paši va

Sadursmē uz Akmens tilta bojā iet motociklists - VIDEO

  Uz akmens tilta motociklists iet bojā - VIDEO  Reklāma   GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!   IZKLAIDES VIETA - TIKAI PIEAUGUŠAJIEM