Pāriet uz galveno saturu

Preču vairāk, cilvēku mazāk. Lai iekļūtu tirdzniecības vietā nākas stāvēt rindā

 No pirmdienas pastiprinātas drošības prasības tirdzniecībā un paplašināta preču pieejamība klātienē. Liepājnieki pauž prieku, ka tagad atsevišķos veikalos atkal var nopirkt visas preces, taču vienlaikus ir sarūgtināti, jo dažviet, lai iekļūtu tirdzniecības vietā, ārpusē jāstāv rindā.



“Brīvdienās būs traki”

“Mīļo stundiņ!” skaļi iesaucās kāda kundze, vakar ieraugot, ka pie Pētertirgus skārņiem sastājusies gara cilvēku rinda. Ja līdz šim pie tirgus paviljona šāda aina bija vērojama nedēļas nogalēs, tad tagad jauno ierobežojumu dēļ tā, visticamāk, būs ikdiena.

Valdība lēmusi, ka tirdzniecības vietās jānodrošina 25 kvadrātmetri uz vienu apmeklētāju, iepriekš – vismaz 15 kvadrātmetri.

Līdz tam tirgus skārņos vienlaikus varēja atrasties 85 apmeklētāji, bet tagad pirmajā stāvā vien 51 cilvēks, zivju paviljonā – 10.

Pētertirgus paviljonā atvērta tikai viena ieeja un izeja – no tirgus puses. “Brīvdienās būs traki. Līdz šim darbadienās pircēju skaits bija salīdzinoši neliels, taču tagad rinda pie skārņiem veidojas jau pirmdienā,” saka apsargs, kurš pie paviljona ieejas kontrolēja pircēju plūsmu.

Dažbrīd padsmit cilvēku gara rinda vakar ap pusdienas laiku bija sastājusies arī pie tirdzniecības centra “Rietumu centrs”. Arī tur tagad atvērta tikai viena ieeja un izeja, kā arī cilvēku skaitu kontrolē apsargi.

Rinda gan virzījās raiti – uz iekļūšanu lielveikalā bija jāgaida vien dažas minūtes, novēroja “Kurzemes Vārds”.

Jauna kārtība ir arī tirdzniecības centrā “Ostmala”. Tur atvērtas tikai centrālās durvis un ieeja no pazemes autostāvvietas, pircējiem iepirkuma grozs vai ratiņi jāņem, uzreiz ieejot lielveikala vestibilā.

Pirmdien priekšpusdienā “Ostmalas” veikalā “Rimi” pircēju vēl samērā maz.

Daži bez steigas aplūko iepriekš “aizliegto”, bet tagad atsegto preču plauktus, pētot apakšveļu, rotaļlietas un citas preces.

Kopš pirmdienas ierastā režīmā, kontrolējot pircēju plūsmu, atļauts strādāt arī grāmatnīcām. “Ostmalas” grāmatnīcā “Jānis Roze” pircēju pieplūdums vakar vēl nebija jūtams, atzina tirgotavas vadītāja Lāsma. “Cik nāca līdz tam, tik arī nāk šodien,” viņa saka.

Tirdzniecības nama “Kurzeme” trešais stāvs, kur izvietota apgāda “Zvaigzne ABC” grāmatnīca, pirmdien joprojām grima tumsā. Apgāda reklāmas un mārketinga daļas vadītājs Gints Balodis skaidro, ka veikala atvēršana šobrīd tiek saskaņota ar TC “Kurzeme”.

Ātrāk to nav bijis iespējams izdarīt, jo līdz pēdējam brīdim nav bijis skaidrs, vai grāmatnīcas varēs atsākt darbu. “Zvaigznes” tirgotava Ganību ielā gan atsākusi darbu jau vakar.

Vispirms spilveni, tad šļūcamais

Vislielākā pircēju rosība pie atkal atļauto preču plauktiem vakar bija manāma TC “XL Sala” veikalā “Maxima”.

Cilvēki steidza iegādāties dažādas lietas, sākot no sienas pulksteņiem, tējkannām un katliem un beidzot ar bērnu apģērbu.

Kāda kundze vakar priecājās, ka izdevies izpildīt māsas pasūtījumu, proti, nopirkt divus gultasveļas komplektus, turklāt, pēc pašas teiktā, “bez uzcenojuma”.

Liepājnieks Juris bija sapircis pilnu kartona iepirkuma kasti ar virtuvei nepieciešamām lietām – traukiem, nažiem, dvieļiem. Viņš pastāsta, ka nesen Liepājā iegādājies dzīvokli, taču jaunajam mājoklim vajadzīgo nopirkt nav varējis. “Protams priecājos, ka daudzas preces atkal ir nopērkamas,” teic vīrietis.

Lita no “XL Salas” iznāk ar plastmasas paliktni šļūkšanai no kalna. Laikrakstam viņa saka, ka speciāli gaidījusi pirmdienu, lai to nopirktu. “Mums jau viens tāds paliktnis ir, taču bērni ir divi un katram vajag savu. Piemēram, “Ksenukai”, lai noformētu iepirkuma grozu, jābūt konkrētai summai, bet viens tāds šļūcamais šo summu neizvelk.

Tāpēc nospriedu – ragavas mums ir, viens šļūcamais arī ir, bet, lai nopirktu otru, pacietīsimies līdz pirmdienai,” stāsta Lita.

Viņa gan veikalā “Maxima” vakar bija paguvusi iepirkties jau divreiz. Pirmoreiz steigusi iegādāties iepriekš noskatītus dekoratīvos spilvenus. “Es jau iepriekšējā dienā, kā pie svētdienas, mierīgu prātu izstaigāju veikalu, lai izdomātu, kas ir tāds, ko man tiešām vajadzētu.”

Uzziņai

Izmaiņas no 8. februāra

Tirdzniecības vietās (ikvienā veikalā neatkarīgi no tā izmēra utt.) papildus esošajiem drošības pasākumiem – mutes un deguna aizsegu lietošanai, informācijai pie ieejas par maksimāli pieļaujamo apmeklētāju skaitu, veikala apmeklēšanai pa vienam (izņemot ar bērnu vai asistentu) un groziņu/ratiņu/iepirkšanās somu skaita atbilstībai maksimāli atļautajam apmeklētāju skaitam – jānodrošina:

  • 25 m² uz 1 apmeklētāju (t.sk. tehniskās iekārtas); ja telpa mazāka, var atrasties tikai 1 apmeklētājs;
  • apmeklētāju plūsmas kontrole pie ieejas/izejas, iekštelpās/ārtelpās un tirdzniecības zālē, kur notiek pastiprināta apmeklētāju pulcēšanās (piem., konkrētās veikalu sekcijās);
  • ja infrastruktūra atļauj, jānodala ieeja no izejas, ievērojot ugunsdrošības prasības;
  • klātesošas atbildīgās personas deleģēšana, kas pastāvīgi organizē prasību izpildi tirdzniecības vietā, informācija par atbildīgo personu jāizvieto labi redzamā vietā;
  • iekšējās kontroles sistēmas (dokumentēta) izstrāde epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanai, kas ietver apmeklētāju aprēķinu, iekšējās procedūras un kontroles, kā arī atbildīgo personu, lai kontroles institūcijas var objektīvi pārliecināties par prasību izpildi;
  • aizliegts organizēt un reklamēt īstermiņa (īsāks par 7 dienām) speciālos piedāvājumus, kas varētu motivēt apmeklētājus tūlītēji doties un uzturēties tirdzniecības vietā, tādējādi radot pulcēšanās risku;
  • policija par pārkāpumiem var slēgt tirdzniecības vietu līdz 7 dienām, bet ne ilgāk kā līdz ārkārtējās situācijas beigām.

Avots: Ekonomikas ministrija

GARDEDIS.LV / VAIRĀK KĀ 8000 RECEPTES KATRAI DIENAI!

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Sinoptiķi paziņojuši, kad Latvijā beidzot gaidāms lietus, pat pērkona negaiss

  Šīs nedēļas nogalē daudzviet Latvijā gaidāms lietus, vietām - pērkona lietusgāzes, liecina pašreizējie "Global Forecast System" dati. Prognozes pagaidām ir dažādas un mainīgas, un pastāv iespēja, ka tikai vietām valstī īslaicīgi līs un citviet pastiprināsies sausums. Piektdien īslaicīgs lietus iespējams galvenokārt tikai Kurzemē un Zemgalē, turpmākajās dienās lietus, dažviet stiprs lietus, iespējams arī pārējā valstī. Naktis kļūs siltākas, minimālā gaisa temperatūra pārsvarā nav gaidāma zemāka par +10 grādiem, dažās naktīs tā vietām saglabāsies virs +15 grādiem. Maksimālā gaisa temperatūra dienas laikā būs atkarīga no mākoņu daudzuma, zem lietainām debesīm un arī vietām piekrastē tā var nepārsniegt +20 grādus. Jāņos prognozēta nedaudz mazāka nokrišņu varbūtība un pārsvarā silts laiks, iespējams arī karstums. Avots: vs.lv GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI! REKLĀMA  

Horoskopi — 2. – 8. jūnijs

AUNS    Sekojiet savai pašsajūtai, atturieties no pārmērīgām aktivitātēm, veltiet laiku sev, pārdomājiet dzīvi. Vairāk prieka atradīsiet, pavadot laiku mierā, pie dabas. Vientulību neuztveriet kā kaut ko apgrūtinošu. Nepārspīlējiet, tieciet vaļā no aizspriedumiem, tad uz notiekošo reaģēsiet mierīgāk, apdomīgāk. Esiet piesardzīgi, iesaistoties strīdos par naudu un citiem materiāliem labumiem.   VĒRSIS   Novārtā neatstājiet aktivitātes, kurās varat nodemonstrēt zināšanas, erudīciju vai prezentēt savu veikumu. Sekmīga sadarbība veidosies ar sabiedriskām organizācijām. Skaidri formulējiet uzdevumus, kas jāatrisina tuvākā, kas -- tālākā nākotnē. Lietišķa, pragmatiska pieeja palīdzēs neieslīgt sevis žēlošanā. Nezaudējiet apņēmību arī turpmāk, kad prātā iešaujas kāda spīdoša doma vai rodas iespēja uzrunāt publiku un iegūt kāroto atzinību.  DVĪŅI   Nepadodieties kārdinājumam veidot sacensību ar laikabiedriem. Pārmērīgas godkāres un mantkārības dēļ varat nonākt nepatīkamā situācijā, kad paši va

Sadursmē uz Akmens tilta bojā iet motociklists - VIDEO

  Uz akmens tilta motociklists iet bojā - VIDEO  Reklāma   GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!   IZKLAIDES VIETA - TIKAI PIEAUGUŠAJIEM