Pāriet uz galveno saturu

Ko saka likums par videonovērošanas kameru uzstādīšanu mājās?



Mājokļa drošība mūždien ir aktuāla tēma un, lai šo mērķi īstenotu, tiek investēts ne tikai drošākās slēdzenēs, ugunsdrošības sistēmās, signalizācijā un mājokļa apdrošināšanā, bet arī tehnoloģijās. Tagad dzīvokli vai māju ir iespējams aprīkot ar moderniem sensoriem, kas uz īpašnieku mobilajiem tālruņiem nosūta paziņojumu par kustību mājās, un videonovērošanas kamerām, kas reāllaikā fiksē mājoklī notiekošo vai ieraksta video failu. Kas jāņem vērā, ja mājās esi nolēmis ierīkot videonovērošanas kameras un kā ir ar privātpersonu privātumu un datu aizsardzību?

Kas jāņem vērā, ja mājās tiek veikta videonovērošana?

LV portālā norādīts, ka videonovērošana privātīpašumā ir atļauta, bet ierīce nedrīkst būt uzstādīta ar skatu uz sabiedrisko telpu, jo patvaļīga un neierobežota cilvēku filmēšana var tikt pielīdzināta izspiegošanai, kas ir nopietns cilvēktiesību pārkāpums. Videonovērošanu var veikt, ja tai ir konkrēts mērķis, piemēram, aizsargāt savu īpašumu, bet arī tad ir vairākas lietas, kas īpašniekam jāņem vērā.

1. Par videonovērošanas kamerām ir jābrīdina

Ja privātīpašumā tiek veikta videonovērošana, par to ir jābūt uzstādītām zīmēm, kas ir skaidri saskatāmas un kurās norādīts ar kādu mērķi videonovērošana notiek. Kad videonovērošanu veic mājokļa iekštelpās, par to ir jāinformē personas, kuras nav uzskatāmas par novērotāja ģimenes locekļiem, taču kuru privātumu šāda novērošana var skart, piemēram, mājkalpotāji vai viesi.

2. Pārliecinies, ka video kamera filmē tikai to, kas nepieciešams

Ja mērķis ir aizsargāt savu mājokli no kramplaužiem, video novērošanas kamera ir jāuzstāda vietā, kur visticamāk garnadzis var ielavīties, piemēram, ārdurvis. Kameras nedrīkst filmēt sabiedriskā vietā notiekošo, tātad kāpņu telpu, skatu uz ielu vai kaimiņa dārzu. Tikai vietu, kur varētu notikt īpašuma apdraudējums.

3. Uzfilmēto turi drošā vietā un izdzēs ierakstus, kad tie vairs nav vajadzīgi

Ir jānodrošina uzfilmētā materiāla drošība, proti, tiem jābūt noglabātiem drošā vietā, kur neviens cits netiks tiek klāt un tie netiks atskaņoti bez vajadzības. Ja materiāls vairs nav vajadzīgs, tas ir jāizdzēš. Nedrīkst tos glabāt ilgāk kā nepieciešams ar domu “gan jau kādreiz noderēs”. Konkrēts glabāšanas ilgums un daudzums gan nav minēts, bet labāk liekus failus nekur neglabāt.

4. Nofilmētajiem cilvēkiem ir tiesības palūgt ierakstu izdzēst

Ir jāievēro cilvēku datu aizsardzības tiesības un tas nozīmē, ka jebkurš cilvēks, kuru ierakstām video, ir tiesīgs piekļūt nofilmētajam materiālam un palūgt tos izdzēst. Viņi ir tiesīgi vērsties pie videonovērošanas veicēja mutiski vai rakstiski, atbildi un datu kopiju saņemot mēneša laikā. Arī ieraksta dzēšana pēc šāda lūguma jāveic mēneša laikā. Datu valsts inspekcija norāda, ka par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem un informācijas nesniegšanu datu subjektam ir paredzēta administratīvā atbildība saskaņā ar Vispārīgās datu aizsardzības regulas 83. pantu. Persona, kuras tiesības ar videonovērošanu ir aizskartas, pret novērotāju var vērsties arī tiesā.

GARDEDIS.LV / VAIRĀK KĀ 8000 RECEPTES KATRAI DIENAI!

Šī emuāra populārākās ziņas

Sinoptiķi paziņojuši, kad Latvijā beidzot gaidāms lietus, pat pērkona negaiss

  Šīs nedēļas nogalē daudzviet Latvijā gaidāms lietus, vietām - pērkona lietusgāzes, liecina pašreizējie "Global Forecast System" dati. Prognozes pagaidām ir dažādas un mainīgas, un pastāv iespēja, ka tikai vietām valstī īslaicīgi līs un citviet pastiprināsies sausums. Piektdien īslaicīgs lietus iespējams galvenokārt tikai Kurzemē un Zemgalē, turpmākajās dienās lietus, dažviet stiprs lietus, iespējams arī pārējā valstī. Naktis kļūs siltākas, minimālā gaisa temperatūra pārsvarā nav gaidāma zemāka par +10 grādiem, dažās naktīs tā vietām saglabāsies virs +15 grādiem. Maksimālā gaisa temperatūra dienas laikā būs atkarīga no mākoņu daudzuma, zem lietainām debesīm un arī vietām piekrastē tā var nepārsniegt +20 grādus. Jāņos prognozēta nedaudz mazāka nokrišņu varbūtība un pārsvarā silts laiks, iespējams arī karstums. Avots: vs.lv GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI! REKLĀMA  

Horoskopi — 2. – 8. jūnijs

AUNS    Sekojiet savai pašsajūtai, atturieties no pārmērīgām aktivitātēm, veltiet laiku sev, pārdomājiet dzīvi. Vairāk prieka atradīsiet, pavadot laiku mierā, pie dabas. Vientulību neuztveriet kā kaut ko apgrūtinošu. Nepārspīlējiet, tieciet vaļā no aizspriedumiem, tad uz notiekošo reaģēsiet mierīgāk, apdomīgāk. Esiet piesardzīgi, iesaistoties strīdos par naudu un citiem materiāliem labumiem.   VĒRSIS   Novārtā neatstājiet aktivitātes, kurās varat nodemonstrēt zināšanas, erudīciju vai prezentēt savu veikumu. Sekmīga sadarbība veidosies ar sabiedriskām organizācijām. Skaidri formulējiet uzdevumus, kas jāatrisina tuvākā, kas -- tālākā nākotnē. Lietišķa, pragmatiska pieeja palīdzēs neieslīgt sevis žēlošanā. Nezaudējiet apņēmību arī turpmāk, kad prātā iešaujas kāda spīdoša doma vai rodas iespēja uzrunāt publiku un iegūt kāroto atzinību.  DVĪŅI   Nepadodieties kārdinājumam veidot sacensību ar laikabiedriem. Pārmērīgas godkāres un mantkārības dēļ varat nonākt nepatīkamā situācijā, kad paši va

Sadursmē uz Akmens tilta bojā iet motociklists - VIDEO

  Uz akmens tilta motociklists iet bojā - VIDEO  Reklāma   GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI!   IZKLAIDES VIETA - TIKAI PIEAUGUŠAJIEM