Pāriet uz galveno saturu

Skaistumkopšanas speciālisti pieprasa atļaut viņiem atsākt strādāt

 Skaistumkopšanas speciālisti aicina valdību pārskatīt nozarē noteiktos ierobežojumus, pauda nozares pārstāvji.

Ņemot vērā ārkārtējās situācijas negatīvo ietekmi un krasu situācijas pasliktināšanos skaistumkopšanas pakalpojumu nozarē, Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācija (LSSA), Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācija (LKKA) un Tūrisma un skaistumkopšanas NEP skaistumkopšanas sektora apakšpadome aicina Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) un veselības ministri Ilzi Viņķeli (AP) steidzami runāt ar nozari.

Pēc nozares pārstāvju minētā, lēmums aizliegt skaistumkopšanas pakalpojumus ārkārtējās situācijas laikā ietekmē tūkstošiem nozarē strādājošo cilvēku, kuri palikuši bez iztikas līdzekļiem, kā arī šis lēmums sekmē ēnu ekonomiku nozarē, pret ko asociācijas pēdējos gados bija iestājušās.

"Mēs sagaidījām no valdības un atbildīgās par nozari Veselības ministrijas iepriekšēju konsultēšanos ar nozari un cieņpilnu attieksmi, bet tas netika veikts ne sagatavošanās posmā vasarā, ne aktīvajā vīrusa fāzē tagad rudenī. Rodas sajūta, ka šis priekšlikums no epidemiologiem un Veselības ministrijas tapis vienas nakts laikā, bez racionālas izvērtēšanas un seku apzināšanās," pauda LKKA prezidente un Tūrisma un skaistumkopšanas NEP skaistumkopšanas sektora apakšpadomes vadītāja Renāte Reinsone.

Savukārt LSSA prezidente Sabīne Ulberte atzīmēja, ka profesija skaistumkopšanas speciālists kosmetoloģijā ir ārstniecības persona, kas ieguvusi pirmā līmeņa augstāko profesionālo izglītību, bet kosmētiķi un podologi ir ārstniecības personas, kuras pilnībā pakļaujas gan Ārstniecības likumam, gan Epidemioloģiskās drošības likumam un citiem veselības aprūpei saistošajiem normatīviem, kas nozīmē, ka šiem speciālistiem bezierunu kārtā ir pienākums ikdienas darbā ievērot visas stingrākās higiēnas prasības, lai ierobežotu jebkādu infekciju izplatīšanās riskus.

Asociāciju pārstāvji norādīja, ka profesija paredz klienta apkalpošanu "1 pret 1" atsevišķā telpā pēc iepriekšēja pieraksta, kas attiecīgi nosaka arī klientu plūsmas pilnīgu kontroli un nepārklāšanos, ievērojot augstākā līmeņa higiēnas prasības - sejas aizsargmaskas, vienreizējās lietošanas cimdus, vienreizējās lietošanas piederumus, sejas aizsargvairogus un citus. Šobrīd skaistumkopšanas speciālists kosmetoloģijā profesionāļu higiēnas pasākumu ievērošana paredz tādas pašas normas kā jebkuram veselības aprūpes speciālistam.

Ņemot vērā, ka liela daļa skaistumkopšanas pakalpojumu nozarē kā nodokļu maksāšanas veidu ir izvēlējušies patentmaksu vai arī ir pašnodarbinātie, nav iespēja izmantot apmaksātus atvaļinājumus, slimības lapas un iegūt citus atvieglojumus, kas būtu iespējami ārkārtējās situācijas laikā, pauda asociāciju pārstāvji.

Tāpat asociācijas pārstāvji norādīja, ka nozarē pastāv risks vēl vairāk attīstīties nelegālajiem un nereģistrētajiem skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem, jo šobrīd reģistrētie speciālisti, nespēs segt izdevumus, kas saistīti ar uzņēmējdarbības uzturēšanu. Savukārt, sniedzot pakalpojumus nekontrolēti, nereģistrētās praksēs un nepiemērotos apstākļos, ne tikai tiks veicināta Covid-19 izplatība, bet tiks veicināti arī citu infekciju, piemēram, C hepatīta un HIV uzliesmojumi.

Vienlaikus asociāciju pārstāvji norādīja, ka nozare ir gatava sniegt priekšlikumus vēl stingrāku ierobežojumu ieviešanai skaistumkopšanas speciālistu darbā, lai ļautu skaistumkopšanas speciālistiem turpināt sniegt legālus pakalpojumus.

Jau vēstīts, ka manikīra un pedikīra meistari pirmdien no plkst.9 līdz 10 pie Saeimas ēkas Rīgā piketā pieprasīs atļauju atsākt darbu, kas aizliegts ārkārtējās situācijas laikā. Skaistumkopšanas nozares pārstāvji vēloties pierādīt, ka var nodrošināt drošu vidi klientam un meistaram manikīra un pedikīra procedūras laikā.

Plānots, ka pasākumā piedalīsies apmēram 50 cilvēku.

Tāpat ziņots, ka valdība nolēma ārkārtējās situācijas laikā aizliegt skaistumkopšanas, pīrsinga un tetovēšanas pakalpojumus, izņemot friziera pakalpojumus. Friziera pakalpojumu sniedzējam uzlikts pienākums nodrošināt, ka pakalpojumi tiek sniegt tikai pēc iepriekšēja pieraksta, vienam apmeklētājam ir paredzēti vismaz desmit kvadrātmetri no apmeklētājiem pieejamās telpu platības.



Avots: bb.lv

GARDEDIS.LV / VAIRĀK KĀ 8000 RECEPTES KATRAI DIENAI!

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Sinoptiķi paziņojuši, kad Latvijā beidzot gaidāms lietus, pat pērkona negaiss

  Šīs nedēļas nogalē daudzviet Latvijā gaidāms lietus, vietām - pērkona lietusgāzes, liecina pašreizējie "Global Forecast System" dati. Prognozes pagaidām ir dažādas un mainīgas, un pastāv iespēja, ka tikai vietām valstī īslaicīgi līs un citviet pastiprināsies sausums. Piektdien īslaicīgs lietus iespējams galvenokārt tikai Kurzemē un Zemgalē, turpmākajās dienās lietus, dažviet stiprs lietus, iespējams arī pārējā valstī. Naktis kļūs siltākas, minimālā gaisa temperatūra pārsvarā nav gaidāma zemāka par +10 grādiem, dažās naktīs tā vietām saglabāsies virs +15 grādiem. Maksimālā gaisa temperatūra dienas laikā būs atkarīga no mākoņu daudzuma, zem lietainām debesīm un arī vietām piekrastē tā var nepārsniegt +20 grādus. Jāņos prognozēta nedaudz mazāka nokrišņu varbūtība un pārsvarā silts laiks, iespējams arī karstums. Avots: vs.lv GARŠĪGAS RECEPTES KATRAI DIENAI! REKLĀMA  

Horoskopi — 2. – 8. jūnijs

AUNS    Sekojiet savai pašsajūtai, atturieties no pārmērīgām aktivitātēm, veltiet laiku sev, pārdomājiet dzīvi. Vairāk prieka atradīsiet, pavadot laiku mierā, pie dabas. Vientulību neuztveriet kā kaut ko apgrūtinošu. Nepārspīlējiet, tieciet vaļā no aizspriedumiem, tad uz notiekošo reaģēsiet mierīgāk, apdomīgāk. Esiet piesardzīgi, iesaistoties strīdos par naudu un citiem materiāliem labumiem.   VĒRSIS   Novārtā neatstājiet aktivitātes, kurās varat nodemonstrēt zināšanas, erudīciju vai prezentēt savu veikumu. Sekmīga sadarbība veidosies ar sabiedriskām organizācijām. Skaidri formulējiet uzdevumus, kas jāatrisina tuvākā, kas -- tālākā nākotnē. Lietišķa, pragmatiska pieeja palīdzēs neieslīgt sevis žēlošanā. Nezaudējiet apņēmību arī turpmāk, kad prātā iešaujas kāda spīdoša doma vai rodas iespēja uzrunāt publiku un iegūt kāroto atzinību.  DVĪŅI   Nepadodieties kārdinājumam veidot sacensību ar laikabiedriem. Pārmērīgas godkāres un mantkārības dēļ varat nonākt nepatīkamā situācijā, kad paši va

Ceļā no Jēkabpils uz Rīgu pazudušais atrasts miris automašīnā pie karjera

Bezvēsts prombūtnē bijušais vīrietis, kurš pazuda ceļā no Jēkabpils uz Rīgu, atrasts miris. Par 1989.gadā dzimušā vīrieša pazušanu Zemgales reģiona pārvaldes Austrumzemgales iecirkņa amatpersonas ziņoja 19.jūlijā. Vīrietis šī gada 15. jūlijā pulksten 20.30 izbrauca no Jēkabpils virzienā uz Rīgu gaiši zilas krāsas automašīnā “Volkswagen” ar Norvēģijas valsts reģistrācijas numurzīmi. Kopš tā brīža viņa atrašanās vieta vairs nebija zināma. 20.jūlija pievakarē Valsts policija informēja, ka bezvēsts prombūtnē bijušais vīrietis atrasts. Tiesa, nekāda detalizētāka informācija par vīrieša atrašanu netika minēta. Savukārt Jēkabpils radio, atsaucoties uz policiju, vēsta, ka iepriekš meklēšanā izsludinātais vīrietis atrasts miris. 20.jūlijā pulksten 15.34 Aizkraukles novadā, Klintaines pagastā pie Klintaines karjera atrasta automašīna, kuras salonā atradās iepriekš meklēšanā izsludinātais 1989. gadā dzimušais vīrietis bez dzīvības pazīmēm. To apstiprinājusi Valsts policijas Sabiedrisko attiecību